Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, va vizita Israelul si Orientul Mijlociu pentru a impiedica escaladarea spre un conflict mai amplu

externe

antony blinken, sua

Secretarul de stat american Antony Blinken este asteptat sa ajunga joi in Orientul Mijlociu in incercarea de a intensifica eforturile diplomatice, pe fondul ingrijorarilor tot mai mari legate de razboiul dintre Israel si Hamas, care ar putea sa se transforme intr-un conflict regional mai amplu, relateaza Deutsche Welle.

Intr-un briefing recent, un oficial american de rang inalt a declarat, sub rezerva anonimatului, ca vizita lui Blinken va incepe joi seara „prin opriri in mai multe capitale, inclusiv in Israel”.

In plus, trimisul diplomatic Amos Hochstein se va alatura eforturilor din Israel pentru a aborda tensiunile cu Hezbollah in Liban.

Liderul adjunct al Hamas, Saleh Arouri, a fost ucis marti intr-un atac intr-o suburbie a Beirutului. O zi mai tarziu, in Iran, explozii au omorat sau ranit o multime de oameni care comemorau a patra aniversare a uciderii generalului iranian Qassem Soleimani. Explozia de miercuri a ucis cel putin 95 de persoane.

Purtatorul de cuvant al Departamentului de Stat al SUA, Matthew Miller, a declarat ca nu este in interesul niciunei tari „sa vada acest conflict escaladat mai mult decat este deja”.

Calatoria va fi a cincea vizita a lui Blinken in Israel de la atacurile teroriste din 7 octombrie ale gruparii militante Hamas.

Vizita vine, de asemenea, dupa discutiile recente ale lui Biden cu prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu, care s-au concentrat pe imbunatatirea accesului ajutoarelor umanitare in Gaza si pe asigurarea eliberarii ostaticilor detinuti de Hamas.

In ultimele saptamani, administratia Biden i-a transmis lui Netanyahu ingrijorarea cu privire la numarul mare de victime civile din Gaza si a criticat apelul ministrului israelian al securitatii nationale, Itamar Ben-Gvir, de a indeparta toti locuitorii din Gaza.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: