Secretarul de stat american Antony Blinken ajunge in sfarsit in China. Obiectivul principal: „Oprirea spiralei descendente a relatiei”

externe

Secretarul de stat american Antony Blinken a sosit, duminica, la Beijing, fiind primul diplomat american de top care viziteaza China in ultimii cinci ani, pe fondul legaturilor bilaterale inghetate si a perspectivelor reduse de progres in disputele dintre cele doua mari economii ale lumii, potrivit Reuters.

Dupa ce a amanat o calatorie programata in februarie dupa ce un presupus balon spion chinez a zburat deasupra spatiului aerian al SUA, Blinken este cel mai inalt oficial oficial al guvernului american care a vizitat China de la preluarea mandatului presedintelui Joe Biden in ianuarie 2021.

In timpul vizitei sale, care va dura pana luni, se va intalni cu ministrul de externe Qin Gang, cu cel mai inalt diplomat al Chinei Wang Yi si, eventual, cu presedintele Xi Jinping, incercand sa deschida canale de comunicare deschise si durabile pentru a se asigura ca rivalitatea strategica dintre cele doua tari nu va duce la un conflict.

Se asteapta ca vizita lui Blinken sa deschida calea pentru mai multe intalniri bilaterale in urmatoarele luni, inclusiv posibile calatorii ale secretarului Trezoreriei Janet Yellen si al secretarului pentru Comert Gina Raimondo. De asemenea, ar putea crea terenul pentru intalniri dintre Xi si Biden la summit-urile multilaterale de mai tarziu in cursul anului.

Presedintele american a declarat sambata ca spera sa se intalneasca cu presedintele Xi in urmatoarele luni.

O intalnire din noiembrie a celor doi lideri pe insula indoneziana Bali a atenuat pentru scurt timp temerile legate de un nou Razboi Rece, dar in urma incidentului privind presupusul balon spion chinez deasupra Statelor Unite, comunicarea la nivel inalt a fost rara.

Lumea va urmari indeaproape calatoria lui Blinken, deoarece orice escaladare intre superputeri ar putea avea repercusiuni la nivel mondial asupra tuturor, de la pietele financiare la rutele si practicile comerciale si lanturile globale de aprovizionare.

„Exista o recunoastere de ambele parti ca trebuie sa avem canale de comunicare la nivel inalt”, a declarat reporterilor un oficial inalt al Departamentului de Stat in timpul unei opriri de realimentare la Tokyo, in drum spre Beijing.

„Ne aflam intr-un punct important al relatiei in care cred ca reducerea riscului de calcul gresit sau, asa cum spun adesea prietenii nostri chinezi, oprirea spiralei descendente a relatiei, este ceva important”, a spus oficialul.

Legaturile dintre tari s-au deteriorat in general, starnind ingrijorarea ca intr-o zi ar putea avea loc ciocniri militare asupra Taiwanului, pe care China il considera ca apartinandu-i de drept. Ei sunt, de asemenea, in contradictie cu privire la mai multe probleme, de la comert, eforturile SUA de a opri industria semiconductoare din China si palmaresul Beijing in domeniul drepturilor omului.

In cadrul unei conferinte de presa de vineri, inainte de a pleca la Beijing, Blinken a spus ca vizita sa are trei obiective principale: stabilirea mecanismelor de gestionare a crizelor, promovarea intereselor SUA si ale aliatilor si discutii directe despre preocuparile conexe si explorarea domeniilor de potentiala cooperare.

„Daca vrem sa ne asiguram, asa cum facem, ca aceasta concurenta pe care o avem cu China nu intra in conflict, locul in care incepem este comunicarea”, a spus Blinken. El a spus ca va ridica si problema cetatenilor americani retinuti in China sub acuzatiile pe care Washingtonul spune ca sunt motivate politic.

Printre subiectele care ar putea fi discutate se numara potentiala crestere a zborurilor comerciale intre cele doua tari, a spus un oficial american, descriind-o drept o miscare care ar ajuta la promovarea legaturilor dintre oameni, desi oficialul nu a anticipat niciun progres.

Totusi, la inceputul saptamanii, oficialii americani au minimizat orice asteptari privind un progres semnificativ. In timp ce obiectivul principal al lui Blinken va fi discutiile „sincere, directe si constructive”, au spus oficialii, nu sunt posibile progrese in probleme majore, inclusiv fluxul de precursori de fentanil si americanii detinuti in China.

Cautarea cooperarii din partea Chinei pentru a opri fluxul de precursori de fentanil a fost un punct cheie pe ordinea de zi, a spus oficialul american, in care partea chineza a fost reticenta, au declarat oficialii americani.

Mai mult de 100.000 de americani au murit din cauza supradozelor de droguri in 2021, iar doua treimi dintre decese au implicat opioide sintetice – in mare parte se crede ca din fentanilul produs in mod ilicit, potrivit Centers for Disease Control.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: