Secretarul de stat american Antony Blinken avertizeaza ca razboiul dintre Israel si Hamas ar putea produce „metastaze” in intreg Orientul Mijlociu

externe

Antony Blinken, dezumanizare, Israel, Hamas, atacuri

Conflictul intre Israel si Hamas in Fasia Gaza, intrat in a patra luna, ar putea sa produca ‘cu usurinta metastaze’ in regiune, a avertizat duminica secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, aflat in vizita in Qatar in cadrul unui nou turneu in tari arabe si in Israel.

‘Acesta este un conflict care ar putea cu usurinta sa produca metastaze, cauzand si mai multa insecuritate si mai multe suferinte’, a declarat Blinken intr-o conferinta de presa, afirmand ca Statele Unite actioneaza pentru a ‘impiedica propagarea conflictului’ in Orientul Mijlociu.

Potrivit cotidianului The Times of Israel, Blinken a apreciat ca este ‘imperativ necesar’ ca Israelul, sustinut militar si politic de Washington, sa faca mai mult pentru a proteja civilii palestinieni in Gaza.

In acest context, el a calificat drept o ‘tragedie inimaginabila’ moartea in Gaza in cursul diminetii a doi jurnalisti palestinieni, Moustafa Thuraya, un videojurnalist care colabora si cu AFP, si Hamza Wael Dahdouh de la postul Al-Jazeera.

‘Sunt profund dezolat (…) Este o tragedie inimaginabila’, a declarat Blinken in conferinta de presa in care s-a aflat alaturi de prim-ministrul Qatarului, Mohammed bin Abdelrahman Al-Thani.

Numarul ‘de palestinieni nevinovati’ ucisi in Fasia Gaza de la inceputul razboiului constituie de asemenea o tragedie, a adaugat el.

Lovituri israeliene, mai ales asupra localitatii Rafah, in extremitatea sudica a Fasiei, si asupra orasului Khan Younes, cel mai mare din sudul enclavei si noul epicentru al luptelor, au ucis in noaptea trecuta cel putin 64 de persoane, potrivit Ministerului Sanatatii al Hamas.

In paralel, ‘negocierile intre Qatar, Israel si Hamas cu privire la eliberarea ostaticilor din Gaza continua’, a indicat pentru AFP o sursa bine informata, in marja vizitei lui Blinken la Doha.

Secretarul de stat s-a intalnit putin mai devreme la Amman cu regele Abdallah al II-lea al Iordaniei.

Potrivit unui comunicat al Palatului regal, suveranul hasemit a cerut sa se faca presiuni asupra Israelului pentru o ‘incetare imediat a focului’.

El a subliniat ‘respingerea totala de catre Iordania a deplasarii fortate a palestinienilor’, dupa declaratiilor unor ministri israelieni care preconizau o revenire a colonistilor evrei in Gaza, o pozitie respinsa de Washington.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: