Secretarul de stat Andreea Moldovan anunta teste rapide gratuite in contextul aparitiei valului trei

news

Andreea Moldovan, secretar de stat in Ministerul Sanatatii, anunta ca in curand s-ar putea face teste rapide neplatite sau achitate de pacient la un pret „mai mult decat decent si modic” in contextul aparitiei valului trei de infectari.

Moldovan a declarat la Digi24 ca majoritatea specialistilor sunt de acord ca suntem in debutul valului trei al pandemiei, pentru ca zilnic se inregistreaza o crestere a cazurilor depistate, a internarilor in spitale si a pacientilor de la terapie intensiva. Ea a mentionat apoi ca in curand s-ar putea face teste rapide neplatite sau achitate de pacient la un pret „mai mult decat decent si modic”. In prezent, in anumite unitati medicale, testarea se face gratuit atunci cand apar simptome.

In prezent, in Romania se fac in jur de 30.000 de teste pe zi, ceea ce, sustine secretarul de stat, este mai mult decat a fost in perioada anterioara si asta pentru ca din data de 30 decembrie s-au introdus ca borne diagnostice si testele de antigen rapide, astfel incat avem o parte PCR, o parte teste rapide. „Dar este important sa crestem si mai mult”, adauga Andreea Moldovan, iar aceasta crestere a capacitatii de testare se poate face cu testele rapide antigen.

Andreea Moldovan a explicat ca o persoana cu simptomatologie poate sa fie testata si are indicatie sa fie testata cu test antigen rapid. In cazul in care persoana simptomatica are un test antigen rapid (pozitiv), atunci se recomanda si efectuarea PCR-ului. Pentru persoanele fara simptomatologie, cu exceptia contactilor cazurilor pozitive, nu se recomanda test antigen rapid, pentru ca sensibilitatea informatiilor oferite de un test antigen la o persoana asimptomatica este relativ scazuta si atunci la persoanele asimptomatice se recomanda in continuare PCR, daca au indicatii de testare, a explicat oficialul din Ministerul Sanatatii.

In prezent, sunt 1.386 de paturi de terapie intensiva COVID-19.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: