Secretarul de stat SUA, Antony Blinken, a sosit la Kiev unde va anunta acordarea unui nou ajutor financiar, de peste un miliard de dolari

externe

Antony Blinken, dezumanizare, Israel, Hamas, atacuri

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a sosit miercuri la Kiev in cea de-a treia calatorie a sa in capitala Ucrainei de la inceputul invaziei Rusiei in februarie 2022, relateaza CNN.

Blinken se va intalni cu presedintele ucrainean Volodimir Zelenski, cu care va discuta despre contraofensiva Ucrainei.

In plus, vizita celui mai inalt diplomat al Washingtonului este o oportunitate pentru Statele Unite si Ucraina de a stabili un punct de vedere comun inaintea Adunarii Generale a Natiunilor Unite (UNGA) de la sfarsitul acestei luni, a declarat un inalt oficial al departamentului de stat reporterilor care calatoresc cu Blinken.

„Ucrainenii au misiunea de a continua sa explice – aliatilor si partenerilor lor din intreaga lume – nevoia lor continua de sprijin. Si este important pentru noi sa continuam sa conducem acest efort global de a-i sprijini”, a spus oficialul.

In timp ce unii oficiali americani au criticat in mod privat strategia de contraofensiva a Ucrainei, oficialul nu a intrat in detalii, in afara de a spune ca acum este momentul potrivit sa „vina si sa evalueze” cum decurge contraofensiva.

„Vrem sa vedem, sa auzim, cum intentioneaza sa avanseze in urmatoarele saptamani”, a spus oficialul, adaugand ca SUA vad tara inregistrand „niste progrese impresionante in special in sud, dar si in est in ultimele zile.”

Sosirea lui Blinken la Kiev vine la mai putin de o luna dupa ce presedintele Joe Biden a cerut Congresului peste 24 de miliarde de dolari pentru a ajuta Ucraina sa invinga Rusia in razboiul in curs, in conditiile in care unele sondaje arata ca sprijinul publicului american pentru continuarea finantarii incepe sa se diminueze. Aceasta vizita va ajuta administratia sa justifice in fata americanilor acest sprijin, a spus oficialul.

De asemenea, se asteapta ca Blinken sa anunte mai mult de un miliard de dolari in noi finantari americane pentru Ucraina in cursul acestei vizite, o parte din aceasta fiind o noua asistenta de securitate, potrivit oficialului. Intrebat daca noul pachet de sprijin va include munitii cu uraniu saracit, oficialul nu a comentat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: