Secretarul general al Guvernului: „Iohannis se cere suspendat. A spus ca este in razboi direct cu PSD”

politica

Secretarul general al Guvernului Toni Grebla a declarat, luni, ca juridic si constitutional exista motive pentru a fi declansata procedura de suspendare din functie a presedintelui Klaus Iohannis, insa politic lucrurile sunt mai complicate, in contextul Presedintiei Consiliului UE.

„Presedintele Iohannis, intr-o declaratie data in urma cu o luna, a spus ca este in razboi direct cu PSD. Aceasta declaratie il plaseaza in afara prerogativelor constitutionale. El trebuie sa fie negociator si mediator intre partide si nu s-si manifeste public optiunea.

A manifestat aceeasi atitudine si in ce priveste propunerea de revocare a procurorului general Augustin Lazar, a continuat cu atitudine total necorespunzatoare in privinta mandatului sefului de stat major al Armatei. Acum avem un alt conflict la fel de grav, dupa o luna de zile dupa ce aprimit solicitarea de revoare a doi ministri din functie, presedintele s-a pronuntat dupa o luna dar a refuzat sa numeasca inlocuitori.

Numai Armata nu fusese bagata in aceste jocuri politicianiste. Este o situatie absolut inadmisibila”, a declarat Grebla la Romania TV

Intrebat daca exclude sau nu juridic o procedura de suspendare a presedintelui, Toni Excludeti a raspuns: „Juridico-constitutional, presedintele Romaniei prin inactiunea sa a incalcat prevederile Constitutie, astfel incat ar exista motive pentru a declansa procedura de suspendare din functie. Politic lucrurile se complica si mai mult, avand in vedere ca Romania a prelulat Presedintia Consiliului UE, astfel incat trebuie analizate avantajele si dezavantajele”.

Toni Grebla a mai spus ca, in opinia sa, seful statului se cere suspendat.

„Senzatia mea e ca presedintele Iohannis cauta sa incalce atatea prevederi din Constitutie, cauta sa impiedice buna functionare a statului, incat parca solicita sa fie declansata procedura de suspendare din functie. Toate acestea trebuie privite prin prisma faptul ca la sfarsitul acestui an vom avea si alegeri prezidentiale incat este clar ca fac parte din elemente de campanie electorala in care presedintele, din pacate, a intrat prea devreme”, a completat secretarul general al Guvernului.

Presedintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretele pentru numirea ministrilor interimari ai Transporturilor si Dezvoltarii Regionale, Rovana Plumb si respectiv Eugen Teodorovici.

Actiunea sefului statului vine dupa ce acesta a refuzat, vineri, numirea Olgutei Vasilescu la Ministerul Dezvoltarii si a lui Mircea Draghici la Ministerul Transporturilor, iar premierul Viorica Dancila i-a propus, luni, presedintelui ca interimatul sa fie asigurat de Eugen Teodorovici la portofoliul Dezvoltare si de catre Rovana Plumb la Transporturi.

Pe 19 decembrie, Curtea Constitutionala a admis conflictul Guvern-Presedintie. Potrivit deciziei seful statului era obligat sa emita de indata decretele de constatare a vacantarii celor doua functii de ministru si sa raspunda motivat legat de numirile noilor ministri.

Comentarii: