Secretarul general al NATO afirma ca Ucraina va avea dreptul de a folosi avioanele F-16 si pentru a lovi „tinte legitime de pe teritoriul Rusiei”

externe

Jean Stoltenberg, NATO, ajutor, Ucraina, Trump reales

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat ca, atunci cand Ucraina va primi avioane de lupta F-16 de la aliati, va avea dreptul la autoaparare, inclusiv capacitatea de a lovi tinte militare rusesti legitime dincolo de teritoriul ucrainean.

Intr-un interviu acordat Radio Liberty si citat de cotidianul Ukrainska Pravda, Stoltenberg a declarat ca „nu este nevoie de o arma de lupta, ci de o arma de razboi”.

Intrebat cand va putea Ucraina sa desfasoare avioane de lupta F-16, liderul NATO a afirmat ca nu se poate da, deocamdata, un raspuns sigur in acest sens. El a reiterat faptul ca toti aliatii Ucrainei doresc ca avioanele de lupta sa ajunga pe front cat mai curand posibil, dar a mentionat ca impactul utilizarii avioanelor F-16 va fi mai puternic daca pilotii sunt bine pregatiti, iar echipele de intretinere si alt personal de sprijin sunt bine pregatite.

„Asadar, cred ca trebuie sa ascultam expertii militari exact cand vom fi pregatiti sau cand aliatii vor fi pregatiti sa inceapa sa trimita si sa livreze avioanele F-16. Cu cat mai repede, cu atat mai bine.”

Stoltenberg a declarat ca fiecare aliat va decide daca va furniza sau nu F-16 Ucrainei, iar aliatii au politici diferite. Cu toate acestea, in acelasi timp, el a precizat ca razboiul din Ucraina este agresiv, iar Ucraina are dreptul la autoaparare, inclusiv capacitatea de a lovi tinte militare rusesti legitime dincolo de teritoriul ucrainean.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , , ,

Comentarii: