Secretarul general al NATO, Mark Rutte, catre Europa: „Implicati-va in dezbatere, nu prin plangeri, ci prin propuneri concrete”

Secretarul general al NATO, Mark Rutte, a transmis sambata un mesaj direct statelor europene membre ale aliantei militare, in contextul relatiilor tot mai tensionate cu Statele Unite: „Incetati sa va plangeti si veniti cu solutii concrete”, scrie CNBC.
„Implicati-va in dezbatere, nu prin plangeri, ci prin propuneri concrete,” a declarat Rutte in cadrul Conferintei de Securitate de la Munchen.
Liderul NATO a confirmat, de asemenea, ca alianta va stabili un nou obiectiv pentru cheltuielile de aparare atunci cand membrii sai se vor reuni in iunie, la summitul NATO din Haga, Olanda.
„Va fi o valoare mult mai mare decat 2%,” a spus Rutte, fara a oferi detalii suplimentare.
„Putin a facut mai mult pentru NATO decat noi insine”
Participand la aceeasi discutie, senatorul american Lindsey Graham a declarat ca presedintele rus Vladimir Putin, prin ofensiva sa impotriva Ucrainei, a contribuit mai mult decat orice alt membru NATO la impulsionarea cresterii cheltuielilor militare.
„Putin a facut mai mult pentru NATO decat noi insine,” a spus Graham, adaugand ca liderul rus a facut ”o greseala strategica serioasa”.
Chestiunea cheltuielilor de aparare in cadrul NATO a devenit un subiect sensibil, reflectand diviziunile tot mai mari dintre Statele Unite si Europa.
In timpul primului sau mandat, Donald Trump a avut o relatie tensionata cu NATO, criticand in mod repetat statele membre pentru ca nu respecta obiectivul stabilit in 2014 de a aloca cel putin 2% din PIB pentru aparare.
Inainte de a-si incepe al doilea mandat, Trump a semnalat ca aceasta tema va reveni in centrul atentiei, afirmand ca statele membre ar trebui sa contribuie chiar mai mult la bugetul NATO.
„Cred ca NATO ar trebui sa aiba o contributie de 5% din PIB. Toate tarile isi permit acest lucru, dar ar trebui sa fie la 5%, nu la 2%,” a declarat Trump in ianuarie.
El a facut aceste declaratii intr-o conferinta de presa, in cadrul careia nu a exclus posibilitatea utilizarii fortei militare pentru a prelua controlul asupra Canalului Panama sau a Groenlandei, teritoriu care apartine Danemarcei, stat membru NATO.
In ultimii ani, s-a inregistrat o crestere a cheltuielilor pentru aparare in randul membrilor NATO. In 2018, cand Trump critica vehement alianta, doar sase state indeplineau obiectivul de 2% din PIB.
Prin comparatie, datele NATO estimeaza ca, in 2024, 23 de membri au atins pragul de 2%. Printre statele care au depasit acest obiectiv se numara Polonia, Estonia, SUA, Letonia si Grecia.
Totusi, mari economii europene, precum Canada, Spania si Italia, se afla inca sub acest prag. Niciun stat NATO, inclusiv SUA sub administratia Biden, nu a atins pragul de 5% propus de Trump.