Secretarul general al ONU avertizeaza la Davos ca omenirea „priveste in ochiul unui uragan de categoria 5”

externe

Intr-un discurs fara menajamente in fata liderilor politici si economici ai planetei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat miercuri la Davos ca omenirea „priveste in ochiul unui uragan de categoria 5”, relateaza dpa, citata de Agerpres.

De pe prima scena a Forumului Economic Mondial, Guterres a oferit o evaluare usturatoare a „starii deplorabile a lumii noastre”. „Lumea noastra este lovita de o furtuna perfecta pe mai multe fronturi”, a spus el, enumerand amenintarile: recesiunea globala, razboiul din Ucraina, inegalitatile in crestere, criza costului vietii, care evolueaza rapid, nivelul ridicat al datoriilor tarilor vulnerabile si sechelele pandemiei de coronavirus.

Secretarul general al ONU a sustinut ca „suntem pe cale sa pierdem batalia” cu incalzirea globala si ca in fiecare saptamana are loc „o noua oroare climatica”. El a aratat ca angajamentul de limitare a cresterii temperaturilor pe planeta la 1,5 grade Celsius peste nivelurile pre-industriale „se spulbera”, iar clima se indreapta catre o incalzire cu 2,8 grade.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: