Secretarul general al ONU: „Miscarile adeptilor suprematiei albilor si neonaziste devin o amenintare transnationala”

externe

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a avertizat luni ca miscarile adeptilor suprematiei albilor si neonaziste devin o ‘amenintare transnationala’, iar acestea au exploatat pandemia pentru a creste sprijinul in favoarea lor, transmite Reuters, citata de Agerpres.

Adresandu-se celei de-a 46-a sesiuni a Consiliului ONU pentru Drepturile Omului de la Geneva, Guterres a subliniat ca pericolul reprezentat de aceste grupari motivate de ura se mareste cu fiecare zi.

‘Miscarile adeptilor suprematiei albilor si neonaziste sunt mai mult decat amenintari teroriste interne. Ele devin o amenintare transnationala’, a afirmat Guterres in discursul sau.

‘Astazi, aceste miscari extremiste reprezinta amenintarea numarul unu de securitate interna pentru cateva state’, a adaugat el, fara a nominaliza tarile avute in vedere.

In SUA, tensiunile rasiale au luat amploare in cei patru ani turbulenti ai presedintiei lui Donald Trump. Succesorul acestuia, Joe Biden, a declarat ca asaltul din 6 ianuarie al sustinatorilor lui Trump asupra Capitoliului a fost intreprins de ‘banditi, insurectionisti, extremisti politici si adepti ai suprematiei albilor’, aminteste Reuters.

‘Mult prea adesea, aceste grupuri de ura sunt incurajate de persoane aflate in pozitii de responsabilitate in moduri ce erau considerate de neimaginat nu cu mult timp in urma’, a mai spus Guterres, subliniind ca ‘avem nevoie de actiune globala coordonata pentru a invinge acest pericol grav si in crestere’.

Inaltul Comisar al ONU pentru Drepturile Omului, Michelle Bachelet, va prezenta la 18 martie un raport in fata consiliului cu privire la rasismul sistemic impotriva persoanelor de origine africana. Ancheta la nivel global a fost lansata dupa decesul lui George Floyd, un afro-american ucis la Minneapolis, in mai 2020, de un politist alb care l-a imobilizat tinand un genunchi pe gatul lui timp de aproape 9 minute.

In discursul de luni, Guterres a acuzat de asemenea autoritatile din unele state ca se folosesc de pandemia de COVID-19 pentru a desfasura ‘raspunsuri de securitate brutale si masuri de urgenta pentru a strivi dezacordul’.

‘Uneori, accesul la informatii despre COVID-19 salvatoare de vieti au fost ascunse – in vreme ce dezinformari letale au fost amplificate – inclusiv de cei la putere’, a mai afirmat Guterres.

El a atras atentia si asupra puterii platformelor digitale si a uzului si abuzului de date.

‘Indemn toate statele membre sa aseze drepturile omului in centrul cadrului de reglementare si al legislatiei in materie de dezvoltare si utilizare a tehnologiilor digitale’, a spus el. ‘Avem nevoie de un viitor digital sigur, echitabil si deschis, care nu lezeaza viata sau demnitatea personale’, a subliniat secretarul general al ONU.

Mai mult despre:

Comentarii: