Sectia Speciala 2. CSM a avizat pozitiv proiectul scandalos al lui Predoiu: „Reapar procurorii de anchete speciale”

politica

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii a avizat pozitiv, vineri, proiectul de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie. Potrivit unor surse citate de Agerpres, decizia a fost luata cu 11 voturi „pentru”.

Avizul dat de Consiliul Superior al Magistraturii este unul consultativ.

Dezbaterile intense au durat cateva ore, iar la final CSM a avizat favorabil proiectul.

”Salut votul dat, astazi, in Consiliul Superior al Magistraturii, pentru avizarea favorabila a proiectului de Lege pentru desfiintarea SIIJ! Multumesc tuturor membrilor CSM, indiferent de pozitiile exprimate si votul acordat, pentru participarea la dezbatere si procedura de vot. Voi continua sa lucrez cu Consiliul pentru adoptarea cat mai rapida, in acest an, a proiectelor legilor Justitiei si abordarea celorlalte probleme stringente aflate pe agenda Justitiei. Nu in ultimul rand, multumesc aparatului tehnic al Ministerului Justitiei pentru eforturile depuse, ca intotdeauna”, a transmis ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

Anterior, in cadrul sedintei, Predoiu a precizat ca a gasit o cale de a atinge obiectivul principal, care este desfiintarea Sectiei Speciale, pentru ca nu se poate astepta ”un miracol ca toata lumea sa fie de acord”.

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, anunta, pe 21 ianuarie, punerea in dezbatere publica a proiectului de lege privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din Justitie.

Conform proiectului, competentele SIIJ vor fi preluate de o structura inspirata din modelul Parchetului European, cu 12 procurori la centru si 30 in teritoriu, cate doi pentru fiecare Curte de apel.

„In total, 42 de procurori care vor investiga infractiunile care pana acum erau in competenta SIIJ. Acesti procurori sunt anume desemnati de plenul CSM. Cei 12 procurori din Bucuresti vor fi selectati si desemnati de plenul CSM, din cadrul Sectiei de Urmarire Penala din Parchetul General, iar cei 30 de procurori din Curtile de apel vor selectati si desemnati de plenul CSM din cadrul Parchetelor de pe langa Curtile de apel”, indica ministrul Predoiu.

Procurorii din Parchetul General vor fi propusi plenului CSM de catre procurorul general, iar procurorii de la Parchetele de pe langa Curtile de apel de catre prim-procurorii acestor structuri.

„Actuala majoritate desfiinteaza Sectia Speciala si re-infiinteaza procurorii de anchete speciale. Ne intoarcem in anii „90.

Pentru cei care isi mai amintesc sau macar au vazut filmul ‘De ce eu?’ al lui Tudor Giurgiu, in anii ’90, procurorul de anchete speciale era procurorul special desemnat sa ancheteze alti magistrati. De regula, erau procurori batrani si comunisti care ii anchetau pentru presupuse abuzuri pe cei care isi faceau meseria.

Povestea un magistrat, cum pe vremuri, tanar procuror fiind, a trimis in judecata un grangure (un fost DIE, despre care se spune acum ca a fost plagiat de premierul Nicolae Ciuca, ca sa vedeti ce mica e lumea).

Imediat, a fost chemat la procurorul de anchete speciale care i-a pus in fata o coala alba si i-a spus: Scrie aici de ce l-ai trimis in judecata!

A explicat omul ca el a considerat ca are probe si ca nu a gresit nimic. Pana la urma a scapat pentru ca vremurile au inaintat, noi ne pregatem sa intram in UE, astfel de comportamente nu au mai fost tolerate. Acum, din pacate, ne reintoarcem la acele vremuri”, a explicat jurnalistul Alex Costache, specializat pe justitie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: