politica

Sectia Speciala a fost desfiintata definitiv. Insa PSD si PNL s-au asigurat ca DNA nu ii poate ancheta pe judecatorii CCR si pe magistrati

Senatul a adoptat, luni, in plen, in calitate de for decizional, proiectul de lege al Guvernului privind desfiintarea Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ). Proiectul a fost asoptat in forma propusa de Catalin Predoiu, care prevede super-imunitati pentru judecatorii CCR. Amendamentele USR au fost repinse.

Au fost inregistrate 86 de voturi „pentru”, 37 ‘impotriva’ si o abtinere, precizeaza Agerpres.

Proiectul de act normativ, initiat de Ministerul Justitiei si adoptat, pe 21 februarie, de Camera Deputatilor, prevede ca SIIJ se desfiinteaza, iar competentele sale vor fi preluate de Parchetele obisnuite, cauzele urmand sa fie instrumentate de procurori anume desemnati.

„Cauzele aflate in curs de solutionare la nivelul acestei sectii se vor transmite pe cale administrativa, in termen de 60 de zile lucratoare de la data intrarii in vigoare a legii, prin grija Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, Parchetelor competente, care vor continua solutionarea acestora, urmand ca cele solutionate, aflate in arhiva sectiei, sa se transmita in termen de 180 de zile lucratoare de la data de intrare in vigoare a legii”, prevede proiectul.

Proiectul de lege mentioneaza ca posturile aflate in schema de functii si de personal a Sectiei speciale la data intrarii in vigoare a legii raman in schema Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si vor fi preluate de Sectia de urmarire penala si criminalistica.

Conform actului normativ, urmarirea penala se efectueaza de procurori anume desemnati de catre procurorul general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, la propunerea plenului Consiliului Superior al Magistraturii, pentru o perioada de patru ani, potrivit procedurii prevazute, denumiti „procurori anume desemnati”.

Plenul si-a insusit modificarea adoptata de Comisia juridica a Senatului, la propunerea membrilor PNL, PSD si UDMR din comisie, amendamentul adoptat de Camera Deputatilor, astfel ca magistratii asistenti din cadrul Inaltei Curti de Casatie si Justitie si Curtii Constitutionale vor fi eliminati din cuprinsul articolului care stabileste ca infractiunile anumitor judecatori si procurori intra in competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Amendamentul adoptat de Senat prevede: „De la data intrarii in vigoare a prezentei legi, sunt de competenta Sectiei de urmarire penala si criminalistica din cadrul Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie si infractiunile savarsite de judecatorii si procurorii, membri ai CSM, de judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie si de procurorii de la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie, de judecatorii de la Curtile de Apel si Curtea Militara de Apel si de procurorii de la Parchetele de pe langa aceste instante, precum si de judecatorii Curtii Constitutionale”.

Amendamentele senatorilor USR si AUR au fost respinse.

Reactia USR

USR va ataca la Curtea Constitutionala proiectul de „asa-zisa desfiintare” a Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ), a transmis, luni, deputatul Stelian Ion, fost ministru al Justitiei.

„In situatia actuala, ne-am fi asteptat ca ministrul Predoiu si coalitia PSD-PNL-UDMR sa renunte la procedura de urgenta pentru a-si trece reorganizarea SIIJ prin Parlament. Nu au facut-o. Proiectul a mers pe repede inainte astazi in Senat, camera decizionala. Nimic nu-i impiedica sa puna umarul la demolarea justitiei independente si la slabirea DNA si a luptei impotriva coruptiei. Colegii mei din Senat au cerut scoaterea de pe ordinea de zi a proiectului de asa-zisa desfiintare a SIIJ, dar reprezentantii PSD-PNL-UDMR s-au opus”, a scris reprezentantul USR pe Facebook.

El le-a reprosat initiatorilor faptul ca nu au organizat „consultari reale”, au „ignorat obiectiile” societatii civile si ale asociatiilor profesionale si au „evitat” avizul Comisiei de la Venetia.

„Nu au tinut cont de nimic: nu au facut consultari reale, au ignorat obiectiile societatii civile si ale asociatiilor profesionale ale magistratilor, au evitat avizul Comisiei de la Venetia si au trecut cu tancul acest proiect de infiintare a unui mecanism mult mai puternic si mai periculos. USR va ataca proiectul la CCR”, a adaugat Stelian Ion.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Un sofer incepator a intrat cu masina intr-un garaj din Chiajna, declansand un incendiu de proportii

Trei masini au fost cuprinse de flacari violente noaptea trecuta, in Ilfov. S-a intamplat dupa…

5 minute ago

Emmanuel Macron, tot mai indraznet in fata amenintarii Rusiei: „Armele nucleare ar trebui sa faca parte din dezbaterea privind apararea UE”

Presedintele francez Emmanuel Macron a declarat ca este deschis sa discute despre utilizarea armelor nucleare…

20 de minute ago

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al Kremlinului, afirma: „Soarta lui Zelenski este pecetluita!”

Dmitri Peskov, purtatorul de cuvant al liderului rus Vladimir Putin, a afirmat ca soarta presedintelui…

36 de minute ago

Fostul ministru al Justitiei, Stelian Ion, a sesizat Biroul Electoral dupa ce a aflat ca numele lui si al altor colegi din USR ar aparea pe listele de sustinatori ai Dianei Sosoaca

Fostul ministru al Justitiei, actualmente candidatul Aliantei Dreapta Unita la functia de primar al Municipiului…

51 de minute ago

O romanca din Spania, virala pe TikTok dupa ce a dezvaluit ca traieste doar cu mancare aruncata de altii la gunoi – VIDEO

O romanca stabilita in Spania a devenit virala pe internet dupa ce a dezvaluit ca…

O oră ago

Vietuitoarele marine din largul coastelor braziliene, tot mai afectate din cauza cocainei deversate accidental in ocean

Pe langa poluantii deja cunoscuti, Golful Santos - un oras din statul Sao Paulo (Brazilia)…

O oră ago