Sectia speciala confirma. Kovesi, urmarita penal pentru ca a adus un infractor in tara, nu pentru ca a furat precum Dragnea si Valcov

news

Procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) sustin ca Laura Codruta Kovesi ar fi pretins si primit, in cursul anului 2011, suma de 268.689 lei de la omul de afaceri Sebastian Ghita in legatura cu extradarea fostului director al FNI Nicolae Popa.

„Procurorii Sectiei pentru investigarea infractiunilor din justitie (SIIJ) au dispus la data de 13 februarie 2019 extinderea urmaririi penale, inceperea urmaririi penale in rem si efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de un fost procuror general al Parchetului de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) sub aspectul savarsirii infractiunilor de: luare de mita, prev. de art. 289 alin. 1 Cod penal rap. la art. 7 alin. 1 lit. b din Legea nr. 78/2000, abuz in serviciu, prev. de art. 297 alin. 1 Cod penal in cond. art. 35 alin. 1 Cod penal (5 acte materiale) si marturie mincinoasa, prev. de art. 273 Cod penal.

Din probele administrate pana in prezent in aceasta cauza s-a retinut urmatoarea situatie de fapt:

In cursul anului 2011, fostul procuror general al PICCJ ar fi pretins si primit suma de 268.689,36 lei de la persoana vatamata in legatura cu indeplinirea unor acte contrare indatoririlor sale de serviciu, acte constand in extradarea unei persoane condamnate, care fusese localizata in Indonezia — Jakarta.

Totodata, in perioada 2010-aprilie 2011, aflandu-se in exercitarea functiei de procuror general al PICCJ, magistratul ar fi implicat institutia pe care o conducea in procedura extradarii respectivei persoane condamnate, cu incalcarea dispozitiilor art. 10 din Legea 302/2004, care reglementeaza competenta autoritatilor centrale romane in materie penala, a disp. art. 70 si urmatoarele din Legea 304/2004, care reglementeaza organizarea si atributiile Ministerului Public si ar fi dispus suportarea cheltuielilor de transport pentru persoanele care aveau obligatia sa asigure aducerea in tara a persoanei condamnate si care faceau parte din Centrul de Cooperare Politieneasca Internationala din cadrul IGPR, precum a unei persoane care facea parte din cadrele active ale SRI.

Printre demersurile efectuate in vederea urgentarii finalizarii procedurii de extradare ar fi fost organizarea unei vizite a unei delegatii de procurori indonezieni in Romania, la sfarsitul anului 2010, deplasarea efectuata in Indonezia, la Jakarta, cu prilejul organizarii unei conferinte, plata biletelor de avion ale persoanelor care au facut parte din delegatia desemnata sa procedeze la aducerea in tara a condamnatului din bugetul PICCJ. De asemenea, fostul procuror general al PICCJ ar fi determinat, prin autoritatea de care dispunea, ca Ministerul de Interne sa puna la dispozitia IGPR suma de bani necesara platii transportului Jakarta — Bucuresti.

Procurorii din cadrul SIIJ au mai retinut ca la data de 10.04.2017, pe parcursul procedurilor judiciare efectuate intr-un dosar penal instrumentat de PICCJ – Sectia de urmarire penala si criminalistica, magistratul mentionat anterior a fost audiat, in calitate de martor, prilej cu care acesta ar fi declarat in mod nereal ca relatia pe care a avut-o cu persoana vatamata a fost o relatie pur institutionala, negand existenta unei relatii private, desi aceasta relatie ar fi constituit o imprejurare esentiala pentru cauza penala.

Mentionam ca in aceeasi cauza, printr-o ordonanta din data de 14 februarie 2019, procurorii SIIJ au dispus extinderea urmaririi penale si inceperea urmaririi penale in rem sub aspectul savarsirii infractiunilor de favorizarea faptuitorului, prev. de art. 269 Cod penal, si fals in declaratii, prev. de art. 326 Cod penal, constand in aceea ca, la data de 9 ianuarie 2017, PICCJ, prin Biroul de informare si relatii publice, ar fi comunicat, in mod nereal, faptul ca procurori ai Sectiei de urmarire penala si criminalistica ar fi dispus inceperea urmaririi penale cu privire la fapta intr-o cauza penala”, se arata in comunicatul Sectiei speciale.

Kovesi: Nu am discutat niciodata cu Sebastian Ghita despre extradarea fostului sef al FNI Nicolae Popa

Fosta sefa a DNA Laura Codruta Kovesi a declarat vineri ca nu a discutat niciodata cu Sebastian Ghita despre extradarea fostului sef al FNI Nicolae Popa.

Aceasta s-a prezentat vineri la Parchetul General, unde i s-au adus la cunostinta invinuirile in dosarul deschis pe numele sau in urma unei sesizari a lui Sebastian Ghita. Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea in tara cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.

”In ianuarie 2017, pe baza afirmatiilor facute de acest inculpat, s-a deschis un dosar penal exact cu privire la aceasta extradare. Ianuarie 2017 si eu sunt pusa sub invinuire cand trebuie sa ma prezint la aceasta audiere (n.r. – pentru Parchetul European). Deci nu este o coincidenta. Eu am luat acest bilet de avion, pentru ca stiam ca sunt anumite activitati in 18 februarie. Nu am avut intalniri in afara unui cadru institutional. Am participat la evenimente organizate de institutii ale statului la care am fost invitata de conducatori ai acelor institutii. Daca exista poze sunt de la acele evenimente ale institutiilor unde eu am participat. Nu am vorbit niciodata cu Sebastian Ghita nici la telefon, nici prin e-mail, nici nu am folosit e-mailul cucuveaua sau mai stiu eu ce alte mailuri vehiculate in spatiul public. Sigur pot sa apara poze de la aceste evenimente sau pot sa apara poze false, asa cum au aparut si inregistrari false. Nu am discutat cu nimeni despre dosare penale in afara cadrului institutional. Nu am discutat niciodata cu Sebastian Ghita despre aceasta extradare”, a spus Kovesi, la iesirea de la Parchetul General.

Ea a aratat ca nu a avut niciun fel de atributii legate de extradarea lui Nicolae Popa.

”Nu am comis niciodata fapte penale. Acuzatiile pe care le-am vazut in spatiul public, facute de catre un inculpat dintr-un dosar al DNA, sunt pure fabulatii. (…) Pot sa va spun ca nu am avut niciun fel de atributii legate de extradarea condamnatului Popa Nicolae, nu am exercitat niciun act abuziv in legatura cu extradarea, pentru ca nici nu aveam aceste atributii. De extradare s-a ocupat Politia Romana si ministrul Justitiei. Acuzatia de luare de mita, din ce mi s-a prezentat, este ca as fi luat eu bani in mod direct pentru a plati extradarea. Nu este adevarat. Este si un comunicat al Politiei Romane din care rezulta ca plata extradarii s-a facut de catre Politia Romana. De asemenea, exista un comunicat al Parchetului General din ianuarie 2017 din care rezulta ca plata s-a facut de catre Politia Romana. Deci avem doua comunicate oficiale”, a mentionat Kovesi.

Dosarul in care este acuzata Laura Codruta Kovesi a fost deschis in decembrie 2018, in urma unei sesizari depuse de fostul deputat Sebastian Ghita. Acesta a fugit in Serbia, dupa ce a fost trimis in judecata in mai multe dosare de coruptie.

Ghita sustinea ca, in anul 2011, Kovesi i-a cerut sa achite 200.000 de euro pentru aducerea in tara cu un avion a fostului director al FNI Nicolae Popa, pe numele caruia exista un mandat international de arestare.

Politia Romana a transmis, in decembrie 2018, ca a achitat unei firme de transport aerian peste 234.000 de lei pentru aducerea in tara din Indonezia a fostului director al FNI.

Mai mult despre: ,


Comentarii: