Sectia Speciala intervine in procesul spagarului Hrebenciuc si retrage apelul. SS joaca pe fata in favoarea coruptilor

politica

Sectia de investigare a infractiunilor din justitie a retras luni apelul in dosarul de coruptie in care Viorel Hrebenciuc fusese condamnat la doi ani de inchisoare in prima instanta si in care Tudor Chiuariu, fost ministru al Justitiei a fost achitat.

Este o decizie fara precedent, mentioneaza g4.media.ro, care publica dovada actiunii Sectiei Speciale. Seful sectiei, Gheorghe Stan, a fost numit recent judecator al CCR cu sustinerea PSD.

In dosarul Romsilva-Hrebenciuc, Ioan Adam si Viorel Hrebenciuc au fost condamnati, in mai 2018, la cate doi ani de inchisoare cu executare pentru fapte de coruptie, iar fostul ministru al Justitiei Tudor Chiauriu a fost achitat. In acest caz se judeca retrocedarea ilegala a peste 43.000 de hectare de padure in judetul Bacau.

Ancheta in acest dosar a fost realizata de DNA. Modificarile legislative realizate de PSD si ALDE, in cazul Legilor Justitiei, au dus la infiintarea in 2018 a Sectiei de investigare a infractiunilor din Justitie, care are competenta in toate procesele in care sunt implicati magistrati.

In acest caz, sunt judecati mai multi judecatori, printre care si Anca Roxana Adam, sotia deputatului Ioan Adam, magistrat la Tribunalul Brasov.

„In interesul solutionarii dosarului penal nr. 2861/1/2018, aflat pe rolul ICCJ- Completul de 5 judecatori, cu termen de judecata la data de 13 mai 2019, avand ca obiect infractiuni de coruptie (Legea nr. 78/2000), privind intimatul Chiuariu Tudor-ALexandru si altii, va incunostiintam ca Sectia pentru investigarea infractiunilor din justitie retrage apelul declarat impotriva Sentintei penale nr. 286 din data de 9 mai 2019, de catre PICCJ- DNA- Serviciul Teritorial Brasov,” se arata in cererea semnata de Gheorghe Stan, trimisa la Inalta Curte.

Sentintain acest dosar a fost data de ICCJ in 2018. Pe langa condamnarea la doi ani de nchisoare, instanta a dispus achitarea lui Viorel Hrebenciuc pentru comiterea infractiunilor de constituire a unui grup infractional organizat si instigare la infractiunea de spalare a banilor; achitarea lui Ioan Adam pentru instigare la abuz in serviciu, constituirea unui grup infractional organizat si cumparare de influenta; a lui Paltin Gheorghe Sturdza – pentru constituirea unui grup infractional organizat si cumparare de influenta; achitarea lui Andrei Hrebenciuc pentru constituirea unui grup infractional si spalare a banilor; a lui Lorand Andras Ordog pentru abuz in serviciu si luare de mita, si a inculpatilor Roxana Anca Adam, Constantin Bengescu, Iosif Kadas, Sorin Iacob si Ioan Matasel pentru constituirea unui grup infractional.

Potrivit deciziei ICCJ, instanta ii obliga pe fiecare dintre inculpatii Ioan Adam, Viorel Hrebenciuc, Paltin Gheorghe Sturdza, Dan Costin Bengescu, Andrei Hrebenciuc, Gabriela Rodica Zaharia, Anca Roxana Adam, Lorand Andras Ordog, Iosif Kadas, Ioan Matasel, Sorin Ion Iacob la cate 15.000 lei cheltuieli judiciare catre stat.

Totodata, magistratii au lasat nesolutionata actiunea civila formulata de statul roman prin Ministerul Finantelor Publice, privind restabilirea situatiei anterioare pronuntarii deciziei civile nr. 231/R/17.04.2012 a Tribunalului Covasna si au ridicat masurile asiguratorii dispuse asupra unor bunuri.

Dosarul retrocedarilor a fost trimis in instanta in ianuarie 2015, procesul avand peste 60 de termene de judecata. In octombrie 2015, Viorel si Andrei Hrebenciuc, dar si fostul deputat Ioan Adam si-au recunoscut vinovatia, solicitand sa fie judecati prin procedura simplificata.

Astfel, Viorel Hrebenciuc si-a recunoscut faptele in fata judecatorilor si a spus ca a acceptat sa intervina pe langa functionarii unor institutii din Bacau pentru ca Paltin Gheorghe Sturdza sa intre in posesia a 43.000 de hectare de padure. In schimbul interventiei, Hrebenciuc urma sa primeasca 12.000 de hectare, prin incheierea unui act aditional pe numele fiului sau.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: