Sectia Speciala va fi implicata in cazul fetitei de la Baia de Arama. Avocatul lui Dragnea acuza mai multe infractiuni

news

Avocatul Adrian Toni Neacsu anunta duminica, intr-o postare pe Facebook, ca a revizuit o plangere penala pe care un ONG o va depune la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie impotriva procurorului Maria Piturca, de la Parchetul Curtii de Apel Craiova,.care a preluat-o de la asistentul material pe Sorina, fetita de 8 ani din Baia de Arama, adoptata de o familie de romani stabilita in SUA. El spune ca exista indicii ca procurorul a folosit un mandat de perchezitie in mod abuziv si, sub pretextul acestuia, a luat cu forta si ilegal fetita.

”Ieri am revizuit o plangere penala pe care un ONG o va depune la Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie -PICCJ impotriva d-nei procuror Maria Piturca, din cadrul Parchetului de pe langa CA Craiova. Dincolo de emotia publica inerenta in legatura cu intamplarea nefericita de la Baia de Arama, justitia este cea care trebuie sa aprecieze asupra eventualei savarsiri a unor infractiuni in modul in care s-au desfasurat concret activitatile de urmarire penala din data de 21.06.2019 la domiciliul familiei Saramat”, scrie Neacsu duminica, pe Facebook.

El afirma ca, in realitate, a fost vorba despre o perchezitie domiciliara, in cadrul unui dosar penal si invoca precizari de ordin procedural facute de catre presedintele UNJR Dana Girbovan, care a afirmat ca nu executorul judecatoresc, ci chiar procuroarea a „ridicat” si „predat” copila, in urma punerii in executare a unui mandat de perchezitie, nu a unei hotarari judecatoretti.

”Ori, obiectul perchezitiei este ridicarea de obiecte si inscrisuri, iar nicidecum ridicarea fortata a minorilor”, remarca Toni Neacsu.

”In speta, exista indicii ca procurorul a folosit un mandat de perchezitie in mod abuziv si, sub pretextul acestuia, a luat cu forta si ilegal minora din domiciliul asistentilor maternali, depasind limitele mandatului de perchezitie, savarsind astfel infractiunea de abuz in serviciu, iar prin modalitatea dura si prin bruscarile fizice si psihice aduse minorei, care s-a opus sa fie luata din domiciliul unde se afla, exista indicii ca s-a savarsit cel putin si infractiunea de lovire sau alte violente. Trebuie sa facem distinctie intre hotararile judecatoresti civile definitive care lamuresc, pana la desfiintarea lor, situatia legala a minorei, adoptia fiind in acest moment legala, retinerea acesteia de catre familia Saramat fiind ea insasi nelegala, si modul concret in care procurorul investit cu o cauza penala si-a indeplinit atributiile de serviciu, aducand grave vatamari integritatii psihice si fizice a copilului”, scrie Neacsu..

El subliniaza ca procedurile sunt reglementate tocmai pentru a impiedica abuzul autoritatilor si a realiza protectia drepturilor individuale.

”Nesocotirea lor, chiar in desfasurarea unor activitati de urmarire penala, este non-justitie si abuz. Calea rationala este deschiderea unui dosar penal in care sa se verifice legalitatea actiunilor d-nei procuror, ancheta interna a Parchetului General si sesizarea de catre CSM a Inspectiei Judiciare nefiind suficiente”, conchide avocatul.

Fetita de opt ani a fost luata de autoritati din locuinta asistentului maternal din Mehedinti, dupa ce a fost adoptata de o familie de romani din SUA. Momentul a fost filmat de apropiatii familiei, iar imaginile au fost postate pe Facebook. In filmare se vede cum copilul, disperat, plange, se prinde de hainele femeii si striga ”mami, nu vreau sa plec”, in timp ce procurorul trage de ea si incearca sa o duca la masina, pentur a fi preluata de parintii adoptivi..

Actiunea a starnit un val de reactii negative, sute de persoane cerand clarificarea situatiei si verificarea modului in care s-a facut adoptia.

Mai multe fotografii care o infatiseaza pe Sorina alaturi de mama adoptiva, fratele si bunica au fost facute publice, familia afirma ca fetita a mancat si apoi si-a desfacut bagajele si cadourile primite si ca se simte foarte bine.

Procurorul general a dispus verificari la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova privind acsiunea procurorului Maria Piturca in acest caz.

Parchetul general a anuniat ca verificarile vor viza imprejurarile si modalitatea in care procurorul din cadrul Parchetului de pe langa Curtea de Apel Craiova a exercitat supravegherea cercetarii penale in cauza mediatizata, inclusiv in ceea ce priveste coordonarea activitatii de efectuare a perchezitiei domiciliare din ziua de 21 iunie 2019.

Controlul va fi facut de catre procurori din cadrul Serviciul de Indrumare si Control.

Si Inspectia Judiciara a fost sesizata ca urmare a deciziei presedintelui CSM Lia Savonea in legatura cu procurorul Maria Piturca de la Parchetul de pe langa Curtea de Apel Craiova, care a participat la preluarea fetitei.

Avocatul Poporului s-a sesizat din oficiu in cazul fetitei, sesizarea vizand posibila incalcare a prevederilor din Constitutie referitoare la dreptul la viata si la integritate fizica si psihica si protectia copiilor si a tinerilor.

De asemenea, premierul Viorica Dancila a precizat sambata, ca a aprobat trimiterea unui mesaj catre Ambasada SUA, cu dorinta de a avea o stransa colaborare in ceea ce priveste situatia copilului si ca luni, corpurile de control ale ANPDCA si ANPIS se vor afla in Dolj si Mehedinti pentru a face un raport asupra situatiei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: