externe

Securistii chinezi se ofera sa „ajute” regimul din Kazahstan: „Unele forte externe nu doresc pacea si linistea in regiunea noastra”

China si-a declarat disponibilitatea de a creste cooperarea in materie de ‘aplicare a legii si securitate’ cu Kazahstanul si de a ajuta statul vecin sa se opuna ingerintei ‘fortelor externe’, transmite Reuters, citand un comunicat al diplomatiei de la Beijing.

Ministrul de externe chinez Wang Yi i-a transmis acest mesaj omologului sau kazah Mukhtar Tileuberdi, in cursul unei discutii telefonice purtate luni.

‘Recentele tulburari din Kazahstan arata ca situatia din Asia Centrala se confrunta inca cu provocari grave si dovedeste inca o data ca unele forte externe nu doresc pacea si linistea in regiunea noastra’, a afirmat Wang in discutia cu omologul kazah, potrivit Ministerului de Externe de la Beijing.

Cladiri guvernamentale din Kazahstan au fost capturate pentru scurt timp sau incendiate in cateva orase saptamana trecuta dupa ce proteste initial pasnice impotriva cresterii preturilor la carburanti au luat o turnura violenta. Trupelor li s-a ordonat sa traga pentru inabusirea revoltei.

Autoritatile au acuzat de aceste violente ‘extremisti’, printre care militanti islamisti antrenati in strainatate.

Autoritatile au cerut Organizatiei Tratatului de Securitate Colectiva, condusa de Rusia, sa trimit trupe, care, potrivit guvernului, au fost desfasurate pentru a pazi punctele strategice.

China este dispusa sa ‘se opuna in comun ingerintei si infiltrarii oricaror forte externe’, a aratat Wang.

Presedintele chinez Xi Jinping i-a transmis vineri omologului kazah Kasim-Jomart Tokaev ca Beijingul se opune ferm oricarei forte care destabilizeaza Kazahstanul, a relatat televiziunea chineza de stat.

AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Fostul presedinte rus Medvedev ataca Romania. Vorbe goale sau amenintare rusa pe fata? – Analiza

Fostul presedinte al Rusiei, Dmitri Medvedev, a lansat un atac dur la adresa Romaniei, acuzand-o…

16 ore ago

Imagini care vor enerva Kremlinul. Maia, umar la umar cu Zelenski la Kiev: „Este obligatia noastra morala, de vecini si de prieteni sa-i ajutam”

Presedintele Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat lui, dupa intalnirea cu Volodimir Zelenski, la Kiev,…

9 ore ago

BREAKING O noua tragedie in Ucraina. Rachetele Rusiei au spulberat luni un mall, peste 1.000 de oameni erau inauntru – Video

Un nou val de atacuri cu rachete a fost lansat luni de Rusia asupra Ucrainei…

10 ore ago