Sedinta CSM cu scantei. Procurorul Bogdan Pirlog a spulberat Sectia Speciala: „Doar 3 dosare finalizate, 2 achitari”

news

Reprezentanti ai unor asociatii profesionale ale procurorilor au adus, joi, in cadrul dezbaterilor de la CSM, acuzatii grave cu privire la activitatea Sectiei speciale pe anul 2020, pe care au catalogat-o ca fiind „rusinoasa”, cu o rata de achitare a dosarelor trimise in instante deja de 66%, in conditiile in care SIIJ are resurse si cheltuieli enorme.

Astfel, procurorul militar Bogdan Parlog de la Asociatia „Initiativa pentru Justitie” a spus ca, in anul 2019, Sectia de investigare a infractiunilor din justitie (SIIJ) a trimis trei dosare in instante, din care in doua s-au dispus achitari si sunt sanse ca si al treilea sa se finalizeze cu acceasi solutie, existand posibilitatea ca SIIJ sa reuseasca „performanta” de a avea o rata de „100% achitari” in cauzele trimise in judecata.

„In ceea ce priveste raportul de activitate al SIIJ, constatam ca s-au mentinut constanti. Daca ne uitam si la anul precedent, vorbim de trei trimiteri in judecata pe niste infractiuni care de obicei sunt instrumentate de catre parchetele de pe langa judecatorii. Din trei rechizitorii cu care a fost sesizata instanta de judecata, deja in doua dintre ele a ramas definitiva solutia de achitare. Ceea ce inseamna deja ca au 66% rata de achitare in acest moment, la care, probabil, sunt sanse mari sa se adauge si cea de-a treia achitare, astfel incat sa reuseasca performanta de 100%”, a spus Bogdan Parlog, citat de Agerpres.

Procurorul a adaugat ca, in anul 2020, SIIJ a „produs” doar doua rechizitorii trimise in instante, care privesc aceeasi persoana, respectiv pe procurorul Mircea Negulescu, in conditiile in care in cadrul Sectiei respective lucreaza sapte procurori si 20-30 de politisti.

„Pe anul precedent, constatam ca pe niste resurse pana la urma comparate cu o structura centrala a unei directii, cu cheltuieli enorme, cu aducerea unor forte de politie, care in cele mai multe cazuri treaba o faceau organele de politie, este o falsa parere cand discutam de doar sapte procurori. Sa ne uitam si la cei 20 sau 30 de politisti care sunt detasati acolo, veniti pe venituri enorme si care de fapt desfasoara activitatea.

Cu aceste investitii din partea statului, s-a ajuns ca pe anul 2020 sa se produca doua rechizitorii, iar daca ne uitam la acele doua rechizitorii vom constata ca il privesc pe acelasi procuror Negulescu, care privesc o presupusa actiune a lui, prin care a fost determinat acelasi denuntator in ambele dosare (…).

Orice parchet normal ar fi reunit cele doua cauze si am fi avut pana la urma intr-un an de zile un singur rechizitoriu. Daca pentru asa ceva statul isi permite sa risipeasca atatea resurse de care este nevoie vitala in cu totul alte zone ale Ministerului Public pentru a fi trimis Mircea Negulescu in judecata, avem o problema pana la urma. Daca aceasta persoana dispare? Ca orice fiinta umana este muritor. Ce se va intampla dupa disparitia domnului Negulescu? Care va fi obiectul de activitate in materie de rechizitorii a acestei minunate sectii? Raportul de activitate arata inca o data inutilitatea existentei acestei sectii si calitatea extraordinar de slaba a activitatii persoanelor care ocupa aceasta sectie”, a declarat Bogdan Parlog.

De asemenea, procurorul Claudiu Sandu de la Asociatia „Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor” a spus ca activitatea SIIJ pe anul 2020 poate fi catalogata ca fiind „rusinoasa”.

„Din punctul nostru de vedere, ca asociatie, activitatea SIIJ este, am putea spune, rusinoasa. Rezultatele pe anul 2020 arata ineficienta unei asemenea structuri”, a afirmat Claudiu Sandu.

Dupa acuzatiile aduse de cei doi procurori, presedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Corina Corbu, a propus amanarea dezbaterilor privind discutarea raportului de activitate a SIIJ, pentru a da posibilitatea conducerii acestei Sectii sa participe la sedinta si sa ofere explicatii, insa propunerea sa a fost respinsa, astfel incat discutiile continua in Plenul CSM.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: