Sedinta de guvern – Va fi aprobat un memorandum privind salarizarea profesorului debutant

news

sedinta, guvern, procurori, DIICOT, suplimentare

Guvernul va aproba, in sedinta de joi, un memorandum avand ca tema adoptarea unor principii generale in vederea imbunatatirii statutului personalului didactic, didactic auxiliar si nedidactic din sistemul national de invatamant si valorizarea carierei didactice, scrie Agerpres.

In memoradum se arata, intre altele, ca masura propusa: „Prioritizarea dialogului intre Ministerul Muncii si Solidaritatii Sociale si reprezentantii federatiilor sindicale din invatamant cu privire la grila de salarizare din familia ocupationala subsecventa, ce va fi cuprinsa in viitoare Lege a salarizarii. Noua lege va avea la baza principiul potrivit caruia salariul de baza al profesorului debutant/ asistentului universitar va fi stabilit la nivelul salariului mediu brut pe economie, utilizat la fundamentarea bugetului asigurarilor sociale de stat pentru anul 2023”.

O alta masura mentionata in document are in vedere „stabilirea unei prevederi in contractul colectiv de munca la nivel de sector ‘invatamant preuniversitar’, prin care pe perioada concediului de odihna, precum si pentru zilele de concediu platit, personalul din invatamant va avea dreptul la o indemnizatie de concediu calculata in raport cu numarul zilelor de concediu inmultite cu media zilnica a salariului de baza si a sporurilor/ indemnizatiilor de care beneficiaza, potrivit legii, corespunzator fiecarei luni calendaristice in care se efectueaza concediu de odihna”.

Guvernul va aproba si un memorandum avand ca tema pozitia Romaniei referitoare la crearea unui Secretariat permanent care sa gestioneze Spatiul European al Invatamantului Superior (Procesul Bologna).

Va fi aprobat si un proiect de hotarare avand ca scop suplimentarea numarului de locuri alocat pentru invatamantul superior militar in anul universitar 2023-2024, in limitele impuse de acreditarile nationale si capacitatea de scolarizare a institutiilor de invatamant superior, pentru a forma personal calificat necesar incadrarii structurilor militare.

In cadrul sedintei va fi aprobat si un proiect de ordonanta de urgenta privind unele masuri pentru implementarea proiectelor de infrastructura publica de sanatate cu finantare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Sanatate si din imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale.

„Prezenta ordonanta de urgenta reglementeaza masurile necesare implementarii proiectelor de infrastructura publica de sanatate cu finantare din fonduri externe nerambursabile in cadrul Programului Sanatate si din imprumuturi contractate cu Institutiile Financiare Internationale, prin stabilirea unui cadrul necesar pentru metodologia si criteriile de selectie pentru proiectele de investitii publice pentru care urmeaza a se incheia contracte de finantare in conformitate cu regulile de finantare stabilite prin Ghidurile Solicitantului de catre Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sanatate”, se arata in nota de fundamentare.

Guvernul va analiza si un proiect de ordonanta de urgenta pentru completarea articolului I din OUG nr. 168/2022 privind unele masuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum si pentru modificarea si completarea unor acte normative.

Printr-o hotarare, Executivul va decide cu privire la alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2023, pentru unele unitati administrativ-teritoriale.

Prin proiectul de act normativ se propune alocarea sumei de 16.700.000 de lei din Fondul de rezerva bugetara locale ale unor unitati administrativ – teritoriale din mai multe judete pentru asigurarea finantarii pentru unele categorii de cheltuieli de stricta necesitate precum cheltuieli de functionare (salarii, iluminat public si intretinerea acestuia, salubritate etc.), sentinte, cofinantarea proiectelor, corectii financiare, cheltuieli de capital, cat si alte cheltuieli neprevazute.

In sedinta de guvern va fi adoptat si un proiect de lege pentru aderarea Consiliului Superior al Magistraturii la Reteaua Francofona a Consiliilor Judiciare (RFCMJ) si pentru aprobarea platii cotizatiei anuale la aceasta.

Totodata, Executivul va aproba, prin hotarare, constituirea, organizarea si functionarea Comitetului interministerial pentru finantarea proiectelor/cheltuielilor care sunt destinate protejarii mediului inconjurator si combaterii schimbarilor climatice, precum si a celor din domeniul social si de dezvoltare durabila.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: