Sedinta „informala” a judecatorilor CCR privind solicitarile de anulare a primului tur al prezidentialelor
Judecatorii CCR s-au reunit, joi, de la ora 17, intr-o sedinta „informala” in legatura cu sesizarile depuse de SNSPA si de alte organizatii de anulare a primului tur al prezidentialelor, avand in vedere recentele dezvaluiri despre implicarea Rusiei in alegerile prezidentiale.
Conform unor surse oficiale, judecatorii CCR vor stabili daca este cazul sa aiba o sedinta oficiala pentru admisibilitatea cererilor de anulare a primului tur al alegerilor prezidentiale.
Tudorel Toader, fost judecator al Curtii Constitutionale, anunta ca sesizarile depuse joi la CCR in legatura cu anularea rezultatelor din turul intai sunt „inadmisibile”. Potrivit acestuia, CCR poate fi sesizata direct de catre Avocatul Poporului, presedintele tarii, Guvern, presedintii celor doua Camere ale Parlamentului sau Inalta Curte de Casatie si Justitie.
Tudorel Toader spune ca in cazuri de drept comun, exista principiul „liberului acces la justitie, adica oricine, oricand poate face sesizari, plangeri, catre politie, procurori, judecatori, in conditiile lege”.
„In cazul justitiei constitutionale, exceptiile de neconstitutionalitate pot fi ridicate numai in fata instantelor judecatoresti sau de arbitraj comercial. Pe de alta parte, Curtea Constitutionala poate fi sesizata direct de catre Avocatul Poporului sau de catre presedintele tarii cand e vorba de lege inainte de promulgare, sa efectueze controlul a priori, de catre Guvern, presedintii celor doua camere, Inalta Curte de Casatie si Justitie. In rest, nu pot fi adresate sesizari catre Curtea Constitutionala de oricine, oricand pentru ca nici Constitutia, nici Legea Speciala 47/1992, privind organizarea si functionarea Curtii, nu prevad acest lucru”, a explicat Tudorel Toader.
In opinia lui Tudorel Toader, in acest moment „nimeni nu mai poate sesiza Curtea Constitutionala”.
„CCR are o competenta prevazuta de articolul 146 litera f din Constitutia Romaniei, potrivit caruia Curtea Constitutionala vegheaza la respectarea procedurii pentru alegerea Presedintelui Romaniei si confirma rezultatele sufragiului. Adica, problema alegerii Presedintelui va ajunge pe masa Curtii Constitutionale cand se va pune in discutie validarea, iar la momentul acela, Curtea se va uita si la documentele declasificate recent. In concluzie, doar dupa turul al doilea se va putea lua o decizie in privinta prezidentialelor”, a explicat Toader.
Fostul judecator de la CCR a spus ca, in cazul invalidarii turului al doilea, atunci se reiau alegerile.
Si Toni Grebla, presedintele Autoritatii Electorale Permanente, a declarat joi ca, dupa ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu exista cale de atac impotriva deciziei pronuntate de Curte. Mai multe entitati, printre care si SNSPA, au cerut luni anularea rezultatelor din primul tur avand in vedere aparitia documentelor declasificate de serviciile secrete.
Presedintele AEP a precizat intr-o interventie la Antena 3 ca ”dupa ce CCR a validat rezultatele primului tur de scrutin, nu exista cale de atac impotriva acelei decizii pronuntate de Curte, si nu mai exista, pentru ca sunt depasite termenele, nicio posibilitate de a contesta rezultatele din primul tur de scrutin”.
„Asa spune legea”, a precizat Toni Grebla, fost judecator CCR, citat de news.ro.
Presedintele AEP a mai aratat ca, dupa ce se desfasoara al doilea tur de scrutin, ”sunt anumite persoane, subiecti, care pot sa sesizeze CCR, solicitand eventual invalidarea scrutinului sau a candidatului”.
”Deocamdata nu am ajuns, insa, si nu as vrea sa speculez”, a mai aratat Grebla.
El a mentionat ca, in ceea ce priveste atributiile, competentele AEP, in cursul diminetii au expediat ultimele buletine de vot la judetele care sunt situate cel mai aproape de Bucuresti, astfel incat, din toate punctele de vedere, organizatoric, alegerile pot fi incepute in data de 8 decembrie, la ora 7.00 dimineata in toata tara si vineri, in strainatate, la ora 12.00 ora locala.
SNSPA depune sesizare la Curtea Constitutionala prin care solicita scoaterea lui Calin Georgescu de pe buletinele de vot si reluarea primului tur al prezidentialelor, anunta rectorul Remus Pricopie. „Colegii mei lucreaza la sesizarea Curtii Constitutionale si sper ca in maxim o ora CCR sa fie sesizata de SNSPA, dar cred ca vor fi si altii care vor sesiza CCR-ul, astazi”, a anuntat Pricopie.
UPDATE Sesizarea a fost depusa:
„Colegii mei lucreaza la sesizarea Curtii Constitutionale si sper ca in maxim o ora CCR sa fie sesizata de SNSPA, dar cred ca vor fi si altii care vor sesiza CCR-ul, astazi. Se lucreaza acum la acest document, il vom prezenta cand va fi gata.
Dar va pot spune ca noi ne aflam, fara niciun fel de exagerare, si imi cantaresc foarte bine cuvintele, in situatia unei lovituri de stat pe care Federatia Rusa a pregatit-o cu mult timp inainte si care sa se desfasoare in ziua alegerilor.
Asta nu poate sa nu fie o situatie pe care CCR sa nu o analizeze. Daca nu se decide astazi cel putin suspendarea procesului pana la clarificarea juridica a CCR, inseamna ca acceptam ca intram intr-un tur 2 cu concurentii rezultati in urma unui tur 1 despre care avem astazi date, ca urmare a desecretizarii de ieri, ca a fost profund viciat. Numai intr-o situatie utopica zic eu trecem cu vederea si mergem mai departe.
Suspendarea inseamna ca se intrerupe procesul pentru duminica. Eu sunt de acord ca CCR nu poate decide intr-o ora, dar nici nu poate fi indiferenta la ce se intampla. Inca avem dreptul sa criticam in Romania: luni s-au grabit. Existau suficiente informatii publice ca sa insiste asupra acestui dosar. S-au rezumat la subiectul renumararii voturilor, cand Constitutia le da o paleta mult mai larga.
Chiar si faptul ca trebuie sesizata Curtea Constitutionala, ca altfel nu se intrunesc judecatorii CCR mi se pare o exagerare inacceptabila: CCR traieste intr-un glob de sticla? CCR trebuia sa se autosesizeze de ieri dupa-amiaza. CCR deserveste Romania, iar in Romania se intampla lucruri fara precedent”, a declarat Pricopie pentru EduPedu.
Publicatia Calea Europeana anunta ca si ea a sesizat CCR pentru reluarea turului intai.
„Avand in vedere concluziile privind vicierea procesului electoral din Romania, la primul tur al alegerilor prezidentiale, printr-o serie de ilegalitati identificate si comunicate public de catre Consiliul Suprem de Aparare a Tarii si avand in vedere ca niciun proces electoral viciat nu poate sta la baza functionarii unui stat democratic, membru al Uniunii Europene si al NATO, va solicitam sa va exercitati prerogativele legale si constitutionale pentru ca alegerile din Romania sa se deruleze in conditii de legalitate deplina, cu respect fata de cetatenii acestei tari si fata de valorile lumii democratice si ale statului de drept. Va rugam sa luati act si sa procedati in consecinta ca pentru a exista in conditii corecte si constitutionale un tur doi al alegerilor prezidentiale este nevoie de un prim tur care sa se deruleze cu adevarat in conditii legale”, a transmis Calea Europeana.
De asemenea, si Cristian Terhes a anuntat ca a depus la CCR o cerere de revizuire a validarii turului 1 al alegerilor: ”Dupa aparitia documentelor date de CSAT, sunt date noi, documente noi, si in lumina lor am solicitat CCR revizuirea hotararii prin care mi s-a respins ca nefondata cererea anterioara de anulare a alegerilor prezidentiale”.
Anterior, Remus Pricopie a dat publicitatii o declaratie cu privire la privire legalitatea procesului electoral si a riscurilor asociate unui complot orchestrat pentru subminarea democratiei din Romania, in contextul desecretizarii documentelor care au fost prezentate in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT).
„Curtea Constitutionala a Romaniei ar fi trebuit sa amane decizia de luni si sa insiste asupra verificarii temeinice a legalitatii campaniei lui Calin Georgescu, desfasurata intr-un mod atipic si lipsit de transparenta, cu resurse declarate a fi de ‘zero lei’.
Au decis luni, insa contextul politic si noile informatii de o gravitate exceptionala impun o reevaluare urgenta. Curtea Constitutionala trebuie sa se reuneasca astazi pentru a reanaliza situatia”, sustine rectorul SNSPA.
„Federatia Rusa a pus la cale o lovitura de stat, mascata prin mecanisme aparent democratice, dar manipuland in mod perfid procesul electoral. Din fericire, aceasta a esuat. Acum, in aceste conditii, responsabilitatea CCR este imensa: trebuie sa-l scoata de pe buletinele de vot pe cel care ar fi trebuit sa fie beneficiarul acestui complot, iar procuratura trebuie sa extinda cercetarile, identificand si tragand la raspundere pe toti cei care au contribuit la aceste actiuni ilegale, de tradare de tara, fie prin complicitate, fie prin actiuni directe.
Daca nu facem asta AZI, mesajul transmis va fi unul devastator: ca, desi stim adevarul – ca Georgescu este un tradator de tara, antrenat, lansat si sustinut in lupta de rusi –, continuam sa perpetuam scenariul conceput si orchestrat de Kremlin. O asemenea pasivitate ar insemna o cedare fara precedent in fata unui adversar strategic, punand in pericol nu doar integritatea procesului electoral, ci si insasi democratia noastra.
Primul tur al alegerilor trebuie sa fie reluat in conditii de legalitate deplina, sub supravegherea stricta a institutiilor statului, pentru a garanta corectitudinea si legitimitatea procesului electoral. Este o datorie fundamentala, fata de cetateni si fata de viitorul Romaniei”, se arata in mesajul lui Remus Pricopie.
Informatiile prezentate de Serviciul Roman de Informatii (SRI), Serviciul de Informatii Externe (SIE) si Ministerul Afacerilor Interne (MAI) in cadrul sedintei Consiliului Suprem de Aparare a Tarii (CSAT) din data de 28 noiembrie care au fost declasificate, miercuri, de presedintele Klaus Iohannis, indica faptul ca finantarea campaniei candidatului independent Calin Georgescu pe TikTok s-a ridicat la un milion de euro, ca au avut loc actiuni ale unui actor cibernetic statal asupra infrastructurilor IT&C suport pentru procesul electoral si ca Romania este o tinta pentru actiuni hibride agresive ruse.