Sefa BCE, Christine Lagarde, le-a confiscat telefoanele mobile celor 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor

externe

chrisine lagarde, bce

Presedintele Bancii Centrale Europene, Christine Lagarde, a confiscat telefoanele mobile ale colegilor sai, la sedinta pentru stabilirea nivelului dobanzilor de saptamana aceasta, si i-a mustrat pentru ca au scurs informatii esentiale inainte de a decide politica monetara, au declarat doua surse pentru Reuters, citata de news.ro.

Masura, fara precedent, este cel mai indraznet pas pe care Lagarde l-a facut pentru a opri scurgerile de informatii din Consiliul Guvernatorilor, o problema care a afectat presedintia ei, precum si pe cea a predecesorului ei, Mario Draghi.

Celor 26 de membri ai Consiliului guvernatorilor li s-a spus sa-si predea telefoanele mobile miercuri, in prima zi a reuniunii, in vreme ce factorii de decizie erau pe cale sa o aleaga pe Claudia Buch drept principala supraveghetoare bancara a BCE, au spus surse familiare cu chestiunea.

Telefoanele au fost returnate dupa ce a fost anuntata nominalizarea lui Buch ca presedinte al Consiliului Unic de Supraveghere, care supravegheaza peste o suta dintre cele mai mari banci ale zonei euro, au adaugat sursele.

Decizia a fost luata deoarece alegerea in 2018 a actualului presedinte, Andrea Enria, a aparut in presa inainte de lansarea oficiala, au precizat sursele.

Un purtator de cuvant al BCE a refuzat sa comenteze.

Masura lui Lagarde a venit la o zi dupa ce Reuters a dezvaluit in exclusivitate ca BCE va revizui in urcare o prognoza cheie referitoare la inflatie, in aceasta saptamana, ceea ce a deschis calea pentru o crestere a ratei dobanzii, joi.

Majoritatea economistilor si traderilor se asteptau ca BCE sa mentina dobanzile neschimbate, dar multi si-au schimbat punctul de vedere dupa ce articoul Reuters a fost publicat marti seara.

Lagarde a stigmatizat scurgerea de informatii, la inceputul intalnirii de doua zile, critica la care s-au alaturat mai multi colegi.

Lagarde a mostenit un Consiliu guvernamental divizat de la Mario Draghi, care i-a instrainat pe sustinatorii politicii conservatoare din nordul zonei euro cu politica sa monetara ultra-usoara si stilul sau de management abraziv.

Ea a incercat in mod constant sa creeze o atmosfera mai armonioasa si mai multe surse sunt de acord ca a reusit in mare masura.

In mod ironic, eforturile ei au fost ajutate de o inflatie dureros de ridicata din ultimii doi ani, care a redus spatiul de disidenta si a fortat efectiv BCE sa se lanseze intr-o serie de majorari ale ratelor dobanzii.

Dar, pe masura ce costurile de imprumut au crescut, mai multi factori de decizie si-au exprimat rezervele cu privire la noi cresteri, au spus sursele.

Lagarde a declarat joi ca cea mai recenta crestere a fost sustinuta de ”o majoritate solida a guvernantilor”, in comparatie cu o maritate absoluta pentru cresterea anterioara din iulie si un ”consens foarte, foarte larg” cu o luna mai devreme.

Lagarde nu a ignorat niciun efort in incercarea de a-si uni colegii. La cateva saptamani de la inceputul mandatului ei, in 2019, ei s-au adunat la un castel de munte german, unde Lagarde s-a angajat sa petreaca mai mult timp ascultand si sa nu ia decizii inainte ca factorii de decizie sa fi intervenit, asa cum Draghi a fost adesea acuzat ca face.

In schimb, ea a cerut guvernatorilor sa inceteze sa arunce la gunoi deciziile de politica odata luate, sa tina disputele interne departe de mass-media si sa-si puna telefoanele deoparte in timp ce colegii lor vorbesc.

Ea a stabilit, de asemenea, recomandari informale, anul trecut, ispunand colegilor sa prezinte publicului punctul de vedere majoritar dupa deciziile de politica ale BCE, care sunt publicate joi, si sa pastreze opiniile ”personale” pana lunea urmatoare.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: