Sefa CSM se delimiteaza de diversiunea lui Alistar. Slugile PSD din CSM au incercat sa-l ajute pe Dragnea

news

Comunicatul reprezentantilor societatii civile in CSM, Victor Alistar si Romeu Chelariu, care au transmis, vineri, ca „achieseaza, in integralitate”, la declaratiile magistratilor care „condamna cu fermitate” protocoalele SRI-Parchetul General exprima pozitia celor doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, afirma presedintele CSM, Cristina Marcu.

„Avand in vedere informatia publicata de unele agentii de presa, cu referire la caracterul ambiguu al comunicatului publicat pe site-ul Consiliului azi, 5 octombrie 2018, Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii subliniaza ca acest comunicat exprima pozitia celor doi membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile, asa cum rezulta si din cuprinsul materialului de presa”, a transmis presedintele CSM, printr-un scurt comunicat postat pe site-ul institutiei.

Intr-un comunicat transmis vineri si semnat „membrii Consiliului Superior al Magistraturii, reprezentanti ai societatii civile”, acestia transmit ca achieseaza, in integralitate, atat la Declaratia reprezentantilor curtilor de apel, adoptata la intalnirea din 27-28 septembrie de la Suceava, cat si la hotararea de joi a Sectiei pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii, care „condamna cu fermitate existenta si efectele protocoalelor incheiate intre Serviciul Roman de Informatii si Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie”.

Ei sustin ca „Ministerul Public reprezinta interesele generale ale societatii si apara ordinea de drept, precum si drepturile si libertatile cetatenilor, or aceste protocoale au la baza acte normative nelegitime si nepublice emise de entitati juridice care nu pot si nu trebuie sa legifereze in aria de competenta a Autoritatii judecatoresti, constituind un mecanism strict secret, ascuns opiniei publice”.

„In acest context, subliniem ca prin continutul lor protocoalele secrete reglementau modalitati fie de realizare a procedurilor, fie de organizare a activitatii, materii ce se reglementeaza strict prin lege sau norme secundare emise de Consiliul Superior al Magistraturii in aplicarea legii. De aceea, afirmam din nou ca Justitia se infaptuieste intotdeauna in numele legii, de judecatori independenti, care se supun numai legii si nu unor instrumente juridice abuzive care adauga si completeaza ocult legea, clasificate ca fiind strict secrete si nedestinate publicitatii. Totodata dezavuam incalcarea grava a obligatiilor de rezerva ale magistratilor care in chip nepermis au interferat cu cereri aflate pe rolul instantelor exprimand “opinii in alb” cu privire la dezlegarile pe care le vad, in conditiile in care atat instantele de contencios cat si cele penale au pe rol asemenea petituri”, se mai arata in comunicatul CSM semnat de membrii reprezentanti ai societatii civile.

Ei mai sustin ca „aceste manifestari neconforme cu rigorile statutului magistratilor trebuie analizate si sub aspectul incalcarii independentei judecatorilor prin intermediul unor mijloace de presiune in forma unor “opinii profesionale” sau „certificate in alb” date protocoalelor secrete din justitie”.

Reprezentantii societatii civile in CSM sunt Victor Alistar, propus de Transparency International Romania, si Romeu Chelariu, propus de Fundatia “Camera de Arbitraj si Mediere” Iasi.

Reprezentantii celor 16 curti de apel din tara au semnat la intalnirea anuala desfasurata la Suceava si la care a participat si ministrul Justitiei o scrisoare in care solicita CSM sa stabileasca daca protocoalele SRI-Parchet au afectat independenta Justitiei.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a transmis ca a luat act in sedinta de joi de declaratia reprezentantilor curtilor de apel, care si-au exprimat ingrijorarea cu privire la existenta protocoalelor dintre Parchetul General si SRI si al caror continut „ridica probleme privind potentiala incalcare a normelor constitutionale vizand separatia puterilor, respectarea normelor de procedura penala si, implicit, a drepturilor omului”. Sectia pentru judecatori a adoptat o hotarare in care reafirma „necesitatea ca justitia sa fie infaptuita de judecatori independenti, cu respectarea principiilor fundamentale care guverneaza activitatea puterii judecatoresti intr-un stat de drept”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: