Sefa lui Badaran Nicolae si a lui Mitraliera cere „decenta in discursul public”. Cum vrea Dancila sa impresioneze Europa

politica

Premierul Viorica Dancila a prezentat miercuri in Parlamentul Romaniei forma finala a programului presedintiei rotative pe care Romania o va prelua incepand cu 1 ianuarie 2019. Sedinta plenului comun al celor doua camere ale Legislativului a inceput la ora 14.00.

Premierul Viorica Dancila a declarat, miercuri, in cadrul discursului sustinut miercuri in plenul reunit al Parlamentului, ca odata cu preluarea Presedintiei Consiliului UE de catre Romania, nu mai trebuie sa existe orgolii, interese sau confruntari politice, facand apel la pace si consens.

„Preluarea acestui rol este un eveniment extrem de important pe care nu trebuie sa il politizam in niciun fel. Vor fi multiple provocari, insa trebuie sa fim constienti ca viitorul Europei inseamna si viitorul copiilor nostri. Este important sa aratam intregii Europe ca Romania este o tara demna sa conduca UE, o tara demna sa contribuie decisiv la viitorul european din care face parte. Eu cred in echililbru si cooperare. Nu mai este loc de orgolii sau de interese politice sau de confruntari politice. Reiau apelul la pace, la consens. Avem un proiect national care impune acest lucru. Indiferent de opiniilor politice, va rog sa va ganditi la viitorul comun”, a afirmat Viorica Dancila, in plenul reunit al Parlamentului, unde a prezentat forma finala a programului Presedintiei rotative pe care Romania o va prelua incepand cu 1 ianuarie 2019.

Aceasta a facut apel la parlamentari sa nu mai continue cu mesajele politice care ar putea afecta imaginea Romaniei pe plan extern.

„Va cer retinerea de la limbaj sau mesaje politice ce ar putea afecta imaginea Romaniei. Doar uniti vom fi mai puternici in demersurile noastre pentru ca romanii sa beneficieze de aceleasi drepturi sau sa se bucure de aceleasi drepturi ca restul cetatenislor europeni. Va rog dragi parlamentari sa fiti cetateni buni, sa reprezentati cu mandrie Romania in Europa. In ceea ce priveste Guvernul, va asigur ca am privit cu multa seriozitate acest moment istoric pentru tara naostra. Ne-am pregatit temeinic, fiecare ministru are o agenda pentru perioada Presedintiei si va asigur ca Romania nu va fi cu nimic mai prejos comparativ cu celelalte state membre”, a adaugat premierul.

Dancila a vorbit si despre „coeziunea, ca valoare comuna europeana”, care va fi motto-ul Romaniei in perioada detinerii Presedintiei Consiliului UE.

„Motto-ul Presedintiei Consiliului UE va fi Coeziunea ca valoare comuna europeana. Toate actiunile pe care le vom derula in urmatoarele sase luni va fi pentru sustinerea si consolidarea acestui proces de coeziune pe care se sprijina intreaga Uniune Europeana. Trebuie sa putem depasi abordarile de tipul statele membre vechi fata de statele membre noi sau Est versus Vest. Exista mai multe dimensiuni ale acestui concept esential de coeziune. Vorbim de coeziunea economica dintre statele membre care trebuie sa urmareasca diminuarea decalajelor economice. Reducerea decalajelor de dezvoltare inseamna inclusiv cresterea puterii de cumparare si piete mai atractive pentru dezvoltarea in cadrul UE.

Nu mai trebuie sa existe cetateni de rangul I si cetateni de rangul II in UE. Trebuie sa fie acces egal pentru toti cetatenii la resursele UE, astfel incat sa consolidam Uniunea si viitorul Uniunii Europene. Vorbim si de coeziune politica prin care inteleg tratament egal si standarde pentru toti care apartin acestor state membre. Respect isneamna aici tratament echitabil, participare reala la deciziile majore si luarea in considerare a pozitiei exprimate de fiecare stat membru. Respectul nu trebuie sa se regaseasca doar in tratativele europene, ci si in dialogul in cadrul statelor membre UE”, a conchis seful Executivului.

Ulterior prezentarii programului Presedintiei rotative a Consiliului UE pe care Romania o va prelua din luna ianuarie a anului viitor, plenul reunit al Camerei Deputatilor si Senatului va dezbate si vota Declaratia Parlamentului Romaniei privind dimensiunea parlamentara a Presedintiei rotative a Consiliului Uniunii Europene pe care Romania o va exercita in perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019.

„Am stabilit ca la ora 14.00 sa fie invitata doamna premier pentru a prezenta prioritatile la Presedintia Consiliului UE”, a afirmat Calin Popescu Tariceanu, la finalul sedintei de marti a Birourilor permanente reunite ale Camerei Deputatilor si Senatului.

Premierul Viorica Dancila a anuntat, vinerea trecuta, in debutul sedintei de Guvern, ca va prezenta in Parlament, pe 12 decembrie, programul Romaniei pentru perioada in care tara noastra va detine Presedintia Consiliul Uniunii Europene.

„Impreuna cu membrii Guvernului vom continua discutiile legate de preluare Presedintiei, dar si de exercitarea a acesteia, iar pe data de 12 (decembrie – n.r) voi prezenta in Parlamentul Romaniei forma finala a programului presedintiei rotative pe care Romania o va prelua incepand cu 1 ianuarie 2019”, a declarat Dancila, la inceputul sedintei de Guvern.

Romania va prelua presedintia Consiliul Uniunii Europene incepand cu 1 ianuarie 2019, pentru o perioada de sase luni.

Comentarii: