Sefii jandarmilor se aleg cu dosare penale. Un procuror militar anunta care sunt acuzatiile: „Ne vom face datoria”

news

Ionel Corbu, procuror la Parchetul Militar, a declarat ca in jur de 30 de protestatari au depus plangeri impotriva jandarmilor, care vor fi reunite intr-un singur dosar penal pentru purtare abuziva si abuz in serviciu. Procurorii au cerut imagini inclusiv de la victime si vor incepe audierile.

„Se primesc plangerile persoanelor vatamate directia de sectiile de politie, in speta de la Sectia 1 de politie. Sunt aproximativ 30 de plangeri la acest moment, colegii mei procedeaza la audierea persoanelor vatamate si in continuare o sa solicitam inscrisurile necesare conturarii unor probatiuni corespunzatoare.

Initial s-a inceput urmarirea penala pentru purtare abuziva, abuz in serviciu si urmeaza a fi extinse si pentru neglijenta in serviciu, dat fiind faptul cei doi militari jandarmi au fost izolati de catre colegii lor.

La acest moment pot sa spun ca s-au solicitat documente care vizeaza modul de organizare a misiunii de asigurare si restabilire a ordinii publice, in mod punctual cele care sunt prevazute in normele interne si care sunt conturate de prevederile normelor 550, care reglementeaza activitatea Jandarmeriei Romane”, a declarat Ionel Corbu, prim procuror la Parchetul Militar, structura care se ocupa de anchetarea violentelor din 10 august, citat de Mediafax.

Acesta a precizat ca arma sustrasa de la femeia jandarm in timpul protestelor de vineri nu a fost gasita.

„Din cate stiu, la acest moment, arma jandarmeritei nu a fost gasita”, a precizat procurorul.

Procurorul a mai subliniat ca vor fi audiati toti cei care au fost implicati in violente, inclusiv jandarmi: „Absolut pe toti cei despre care exista indicii si presupuneri rezonabile ca au actionat in afara indatoririlor de serviciu. (…) Vreau sa asigur opinia publica de faptul ca ne vom face datoria si asigur ca pana la acest moment nu au existat imixtiuni in actul de cercetare. Toti cei care sunt in activitate si se afla la sediu (lucreaza la ancheta, n.r.)”.

De asemenea, procurorii au solicitat, atat de la Jandarmerie, cat si de la presa, inregistrari din seara protestului de 10 august din Piata Victoriei.

„Nu va ascund ca s-au solicitat in data de 11 la toate institutiile, jandarmerie, la televiziuni care s-au aflat in zona. Asteptam sa vina de la toate. Desi evenimentele s-au desfasurat in weekend, noi am inceput sa le strangem”, a mai spus prim procurorul.

Comentarii: