UPDATE. Seful ANI, Horia Georgescu, RETINUT de DNA. Este acuzat de ABUZ in serviciu. Prejudiciu: 75 milioane euro

news

Seful Agentiei Nationale de Integritate, Horia Georgescu, a fost adus cu mandat luni la Directia Nationala Anticoruptie pentru a fi audiat de procurori.

Update 15.00 Seful ANI, Horia Georgescu, a fost retinut de procurorii DNA pentru trei infractiuni de abuz in serviciu, cu consecinte deosebit de grave, daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, fapte comise in calitate de membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, prejudiciul in dosar ridicandu-se la 75 milioane euro.

„In cursul lunii ianuarie 2015, Guvernul Romaniei – Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie cu privire la faptul ca, in perioada 2008 – 2009, rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii nr. 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor.

Concret, in perioada respectiva, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor, din care facea parte si inculpatul Georgescu Horia, a aprobat rapoartele de evaluare, intocmite de expertii evaluatori, corespunzatoare unui numar de 3 dosare, cu nerespectarea Standardelor Internationale de Evaluare, a dispozitiilor Legii nr. 247/2005 privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei precum si unele masuri adiacente, in care imobilele pentru care se solicitau despagubiri fusesera supraevaluate.

Valoarea totala la care au fost evaluate imobilele supuse despagubirii s-a ridicat, conform expertilor evaluatori, la suma de 129.709.168 euro, (467.448.907 lei ).

Din analiza rapoartelor de evaluare in cazul celor 3 dosare a rezultat ca evaluatorii desemnati nu au purtat o corespondenta cu bancile, notarii publici, birourile de carte funciara, agentiile imobiliare etc. privind tranzactiile deja efectuate/certe cu proprietati imobiliare similare.

In doua cazuri evaluatorii desemnati au utilizat, in cadrul metodei comparatiei directe, ‘comparabile’ constand in anunturi de vanzare publicate online sau in ziare, fara a purta corespondenta cu detinatorii de informatii privind tranzactiile certe cu proprietati imobiliare care ar fi constituit un criteriu obiectiv de natura a determina pretul real al pietei imobiliare.

Concluzionand, Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor a emis in cazul celor 3 dosare titluri de despagubire pe baza unor rapoarte de evaluare care nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor si nici prevederile art. 10 alin. 6 si 7 din Legea nr. 247/2005, privind reforma in domeniile proprietatii si justitiei, precum si unele masuri adiacente, supraevaluand bunurile imobile respective cu suma totala de aproximativ 75.000.000 euro, cu aceasta suma fiind prejudiciat bugetul de stat concomitent cu obtinerea unor despagubiri necuvenite de catre titularii si cesionarii drepturilor de despagubire”, se arata intr-un comunicat al DNA.

Update 14.00 Horia Georgescu a fost scos cu catuse din sediul DNA. Intrebat daca a luat bani pentru retrocedarea unor imobile la un pret supraevaluat, presedintele Agentiei Nationale de Integritate(ANI) a raspuns: „Niciodata”.

In 2010, Horia Georgescu a fost membru in Comisia de Stabilire a Despagubirilor din cadrul Agentiei Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), comisie din care a facut parte si Alina Bica.

Potrivit Mediafax,  Georgescu este audiat intr-un dosar disjuns din cel in care fosta sefa a DIICOT Alina Bica a fost trimisa in judecata pentru restituirea ilegala, de catre Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP), a unui teren supraevaluat.

Dosarul a fost deschis dupa ce, in ianuarie 2015, Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor a sesizat Directia Nationala Anticoruptie, ca urmare a unor nereguli gasite la controale privind dosare de retrocedari, sustin sursele citate.

Astfel, Curtea de Conturi a facut un control la Autoritatea Nationala pentru Restituirea Proprietatilor, pentru a verifica cum au fost utilizate fondurile alocate pentru plata despagubirilor, constatandu-se ca rapoartele de evaluare a imobilelor pentru care s-au acordat despagubiri conform Legii 247/2005 nu au respectat cerintele Standardelor Internationale de Evaluare cu privire la estimarea valorii de piata a imobilelor. In unei decizii din octombrie 2013 a Curtii de Conturi s-a dispus ANRP reevaluarea dosarelor in care s-au acordat despagubiri in perioada 2009-2011.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: