Seful antenei CIA de la Viena a fost demis. El a ignorat zeci de cazuri privind „sindromul Havana” in cadrul personalului ambasadei

externe

Agentia Centrala de Informatii (CIA) din SUA l-a demis pe seful antenei sale din Viena pentru ceea ce s-a considerat a fi un raspuns inadecvat fata de cazurile raportate privind misteriosul „sindrom Havana” in cadrul echipei sale si la ambasada, a relatat joi publicatia Washington Post, citata de AFP si Reuters, scrie Agerpres.

Zeci de cazuri, atat in randul angajatilor CIA, cat si al diplomatilor si familiilor lor au fost semnalate recent la Viena, dar responsabilul in cauza a tratat informatia cu scepticism si a dat dovada de insensibilitate, potrivit Post, citand surse din cadru Agentiei Centrale de Informatii americane.

La solicitarea AFP, un purtator de cuvant al CIA a refuzat sa confirme sau sa infirme informatia.

El a asigurat ca agentia ia in serios zecile de posibile cazuri ale misterioasei maladii semnalate la misiunile diplomatice americane din intreaga lume, in special la Viena, unde SUA au o ambasada mare.

Citand sub rezerva anonimatului fosti si actuali responsabili americani, Post scrie ca respectiva demisie se doreste a fi o atentionare a inaltilor oficiali pentru a lua in serios „sindromul Havana”, un ansamblu de manifestari de rau, precum migrene, greata, pierderi de memorie, ameteli.

Vizita vicepresedintei americane, Kamala Harris, in Vietnam, intarziata cu mai multe ore la sfarsitul lunii august din cauza unui „incident de sanatate anormal” semnalat la Ambasada SUA din Hanoi, a readus in lumina reflectoarelor acest fenomen pe care Washingtonul nu a reusit nici pana astazi sa-l clarifice.

Totul a inceput cand in 2016 cativa diplomati americani aflati la post in Cuba au inceput sa se planga de stari de rau din motive necunoscute.

Dar cazul nu a iesit la lumina decat in 2017, cand presedintele de la acea vreme Donald Trump a rechemat majoritatea diplomatilor din Havana, pentru a raspunde acestei noi amenintari.

Peste 20 de angajati ai guvernului american si membri ai familiilor lor au fost afectati de acest misterios sindrom in Cuba de la sfarsitul anului 2016 pana in mai 2018, precum si o serie de diplomati canadieni.

In 2018, simptome similare au raportat circa 12 diplomati americani in China. Astfel de cazuri au fost semnalate succesiv in Germania, Australia, Rusia, Taiwan si chiar la Washington.

In iulie, publicatia The New Yorker relata despre existenta a peste 20 de cazuri la Viena, in Austria, de la inceputul anului.

Diplomatii in cauza au semnalat diverse simptome, intre care probleme de echilibru si ameteli, de coordonare si de miscare a ochilor, precum si anxietate, iritabilitate si ceea ce victimele au numit „ceata cognitiva”. Au fost diagnosticate chiar leziuni cerebrale.

Potrivit unui raport al Academiei de Stiinte americane, „energia dirijata de unde radio” este cauza cea mai probabila a acestor simptome.

De la inceputul anului, autoritatile americane au oscilat in privinta seriozitatii problemei, unii responsabili minimalizand simptomele adeseori atribuite stresului, altii evocand in mod privat posibile atacuri si suspectand tari precum Rusia.

Mai mult despre:

Comentarii: