Seful ATI, detalii despre lupta doctorului Catalin Denciu cu flacarile: „A intrat sa vada daca poate face ceva, dar atunci i-a luat si lui foc costumul”

news

Doctorul Liviu Ungureanu, seful sectiei ATI de la Piatra-Neamt, a explicat, duminica, intr-un interviu pentru Recorder ce s-a intamplat in sectie in momentul izbucnirii incendiului.

„In sectia ATI erau de garda doi medici, opt asistenti si inca patru infirmieri. In salonul in care a izbucnit incendiul se aflau, in acel moment, doua asistente si un medic, colegul nostru care este acum cu arsuri, transferat in Belgia. Era acolo – nu stiu sigur daca in salon, dar in imediata apropiere sigur – se pregatea sa puna un cateter central sau sa intubeze un pacient.

S-a intamplat totul foarte repede, am inteles ca s-a aprins un injectomat, imediat costumul asistentei care era in proximitate a luat foc si de acolo s-a propagat. Medicul le-a strigat sa iasa afara, a intrat el sa vada daca poate face ceva, dar atunci i-a luat si lui foc costumul si s-a retras. S-a repliat spre baia care este in afara salonului, unde asistentele i-au stins cu apa flacarile de pe combinezon. Are arsuri pe 35-40 la suta din corp, pe zona fata anterioara, de la gat in jos, torace, abdomen, putin la nivelul membrelor. El a incercat in primul rand sa extraga asistentele si in al doilea rand a vrut sa vada daca poate sa scoata unu-doi pacienti. Dar n-a mai avut timp. A venit si colegul celalalt, care facea vizita pentru salonul celalalt, a incercat si el sa intre, sa ajute, dar era deja negru, fum, nu se mai vedea nimic”, a declarat Ungureanu pentru Recorder.

„Celalalt coleg aflat de garda era un pic negru pe fata, cu aspect de miner, dar respira bine. El a ramas pana tarziu, la transferul pacientilor. L-am trimis acasa la un moment dat, ca era socat, evident. Si avea la un antebrat o rana mica, a incercat sa sparga un geam. Si cele doua asistente din fericire au rani superficiale, una la coapse, care a ramas internata pe chirugie plastica, si cealalta la antebrate, care a plecat acasa. La ceilalti pacienti, fiind in celalalt salon, nu s-a pus problema de arsuri, doar ca s-a oprit oxigenul, au fost alte probleme, n-as vrea sa mai intru in amanunte acum”, a mai spus Ungureanu.

„Eu nu eram de garda. Primul apel l-am primit la 18.50, nu l-am auzit in acel moment. La 18.53 m-a sunat o alta asistenta, in paralel cu managerul, care m-a intrebat daca e o problema la ATI. Am zis: ‘Ce problema sa fie?’. La care el a spus: ‘Se zice ca ar fi luat foc’. In acelasi timp m-a sunat o asistenta din sectie, care mi-a confirmat. Am plecat in fuga la spital. Nu mai stiu exact orele”, a relatat seful ATI cum a aflat de incendiu.

Intrebat despre cauzele incendiului, Liviu Ungureanu a mentionat ca nu exista sisteme automate de stingere a incendiilor.

„Asistenta mi-a spus ca era intr-un anumit loc din acel salon si practic secventa a fost extrem de rapida: injectomatul, echipamentul ei de protectie, monitorul, si la un moment dat cu brutalitate, cu forta, s-a generalizat peste tot. (…) Aveau extinctoare in fiecare salon, nu cred ca au apucat sa fie folosite pentru ca totul s-a derulat extrem de repede si n-ar fi avut oricum niciun efect. Ceva a amplificat, sigur a fost oxigenul pe care il foloseam la capacitate maxima”, a relatat seful ATI.

El a explicat si ce este un injectomat: „O seringa electrica pe care o programezi sa administreze unui pacient un medicament cu o anumita rata de infuzie. Este conectat la curent electric”. „N-am avut niciodata probleme. Decat ca se defectau, nu mai functionau pe masura ce imbatraneau si le inlocuiam”, a precizat Ungureanu.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: