Seful CIA, dezvaluiri despre razboiul din Ucraina: „A existat, cred, un risc real, in toamna lui 2022, ca Rusia sa foloseasca arme nucleare”

externe

director CIA, ucraina, ajutor militar, pierdere, razboi, Rusia

In toamna anului 2022, in CIA, serviciul secret extern al SUA, a existat convingerea ca Rusia poate folosi armele nucleare tactice in razboiul declansat in Ucraina, a declarat seful CIA, William Burns, sambata, 7 septembrie, la Londra, la evenimentul organizat de Financial Times, unde a fost prezent si omologul sau britanic, seful MI6, Sir Richard Moore, scrie The Guardian.

„A fost un moment in toamna anului 2022 cand cred ca a existat un risc real de utilizare potentiala a armelor nucleare tactice” de catre Rusia in Ucraina, a declarat William Burns, adaugand totodata ca astfel de preocupari nu ar trebui luate prea in serios.

„Nu am crezut niciodata ca ar trebui sa fim intimidati in mod inutil de acest lucru”, a mai spus Burns. In urma cu doi ani, fortele ruse fusesera alungate din nordul Ucrainei si parasisera Hersonul in sud, astfel ca exista temerea ca daca se va confrunta cu o infrangere rusinoasa, Moscova ar putea recurge la armele nucleare.

Ulterior, linia frontului s-a stabilizat. In tot acest context, relateaza William Burns, presedintele american Joe Biden i-a cerut acestuia sa-i transmita un avertisment lui Serghei Nariskin, seful serviciului rus de informatii externe, intr-o reuniune din noiembrie 2022, organizata in Turcia.

Asta „pentru a arata foarte clar care ar fi consecintele unei astfel de escaladari”, precizeaza Burns, adaugand ca o abordare de acest fel este valabila si astazi. Seful CIA spune acum ca Occidentul nu ar trebui sa se lase intimidat de amenintarile Rusiei, pe care nu ar trebui sa le ia intotdeauna la propriu.

„Putin este un bataus”

„Putin este un bataus. El va continua sa faca din cand in cand zgomot de sabii. Nu ne putem permite sa ne lasam intimidati de acest zanganit de sabii, trebuie sa fim atenti la el.

SUA au oferit un sprijin enorm Ucrainei si sunt sigur ca presedintele va lua in considerare si alte modalitati prin care ii putem sprijini”, a mai afirmat William Burns.

„Niciunul dintre noi nu ar trebui sa trateze superficial riscurile escaladarii. Dar nu am crezut niciodata ca ar trebui sa fim intimidati in mod inutil de acest lucru”, a mai spus seful CIA, intrebat in legatura cu riscul de escaladare prin acordarea permisiunii ca Ucraina sa atace Rusia cu rachetele britanice Storm Shadow.

De asemenea, el a vorbit despre o „escaladare dramatica” in cazul in care Iranul furnizeaza rachete balistice Rusiei, fara sa confirme insa daca CIA crede ca Teheranul a facut deja acest lucru.

Richard Moore: „spionii rusi devin tot mai activi in Europa”

La randul sau, Sir Richard Moore, seful serviciului de informatii externe britanic, a mentionat ingrijorarile referitoare la faptul ca “spionii rusi devin tot mai activi in Europa si in alte zone.”

„Cred ca serviciile secrete rusesti au devenit un pic salbatice, sincer”, a spus Moore.

Intr-un articol comun publicat, in premiera, in Financial Times, sambata, cei doi sefi de servicii secrete au afirmat ca, in prezent, ordinea mondiala internationala este „amenintata intr-un mod pe care nu l-am mai vazut de la Razboiul Rece”, dar au dat asigurari ca SUA si Marea Britanie sunt unite in „rezistenta fata de o Rusie asertiva si fata de razboiul de agresiune al lui Putin in Ucraina” si depun eforturi pentru a „intrerupe campania nesabuita de sabotaj” a Rusiei in Europa, pentru o dezescaladare a razboiului dintre Israel si Gaza si pentru a contracara Statul Islamic.

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: