Seful CIA: „Rusia a ajuns un vasal economic al Chinei. Ambitiile exagerate ale lui Putin s-au intors impotriva sa”

externe

Kremlin

Invazia Rusiei in Ucraina a paralizat economia Rusiei si a lasat-o indatorata Chinei, subliniaza William J. Burns, directorul CIA.

„Economia Rusiei sufera recesiuni pe termen lung, iar tara isi pecetluieste soarta de vasal economic al Chinei”, a scris Burns intr-un articol de opinie pentru Foreign Affairs, citat de Business Insider.

Rusia se lupta sub sanctiunile economice dure ale Occidentului inca de cand a invadat Ucraina in februarie 2022. Astfel, legaturile dintre Rusia si China s-au aprofundat, comertul bilateral atingand un nivel record de 240 de miliarde de dolari in 2023, potrivit datelor vamale chineze.

„Razboiul lui Putin a fost deja un esec pentru Rusia pe mai multe planuri”, a scris Burns in articolul sau. „Obiectivul sau initial de a cuceri Kievul si de a subjuga Ucraina s-a dovedit a fi prostesc si iluzoriu”.

Razboiul din Ucraina, a spus el, a provocat „daune imense” armatei ruse.

„Cel putin 315.000 de soldati rusi au fost ucisi sau raniti, doua treimi din inventarul de tancuri al Rusiei de dinainte de razboi a fost distrus, iar laudatul program de modernizare militara al lui Putin, care dura de zeci de ani, a devenit gol de continut”, a scris Burns.

Regresele militare si economice ale Rusiei au facut ca aceasta sa se indrepte, de asemenea, catre tari precum Coreea de Nord si Iran pentru munitii.

„Ambitiile exagerate ale lui Putin s-au intors impotriva sa si intr-un alt mod: au determinat NATO sa devina mai mare si mai puternica”, a scris Burns.

Alianta militara si-a vazut randurile crescand in ultimul an, Finlanda alaturandu-se in aprilie. Cererea Suediei de aderare la NATO a fost aprobata de toti membrii, cu exceptia Ungariei.

Burns a recunoscut ca preocuparile legate de escaladarea nucleara sunt valabile, dar a sugerat ca acestea nu ar trebui exagerate.

„Putin ar putea sa se angajeze din nou in amenintari nucleare si ar fi o prostie respingem in totalitate riscurile de escaladare”, a scris el. „Dar ar fi la fel de prostesc sa ne lasam intimidati in mod inutil de ele”.

Cheia succesului Ucrainei, a insistat Burns, este continuarea acordarii ajutorului american.

„Mentinerea fluxului de arme va pune Ucraina intr-o pozitie mai puternica in cazul in care va aparea o oportunitate pentru negocieri serioase”, a spus Burns. „Ofera o sansa de a asigura o victorie pe termen lung pentru Ucraina si o pierdere strategica pentru Rusia; Ucraina ar putea sa-si protejeze suveranitatea si sa se reconstruiasca, in timp ce Rusia ar fi lasata sa se confrunte cu costurile de durata ale nebuniei lui Putin.”

Evaluarea dura a lui Burns cu privire la Putin si Rusia a fost precedeta de un mesaj similar  secretarului britanic al apararii, Grant Shapps, la inceputul acestei luni.

„Lumea i-a intors spatele Rusiei, fortandu-l pe Putin sa se umileasca si sa mearga cu caciula in mana in Coreea de Nord pentru a-si continua invazia ilegala”, a scris Grant Shapps intr-o postare pe X la 5 ianuarie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: