Seful diplomatiei americane, Antony Blinken, s-a intalnit la Beijing cu omologul sau chinez, Wang Yi

externe

Antony Blinken, intalnire, Wang Yi, Beijing

Secretarul de stat american Antony Blinken s-a intalnit vineri cu ministrul chinez de externe Wang Yi la Beijing pentru discutii cu privire la o serie de probleme complexe, inclusiv tensiunile din ce in ce mai mari cu privire la sprijinul Chinei pentru invazia Ucrainei de catre Rusia, informeaza Reuters si AFP, citate de Agerpres.

Blinken avea in program cateva ore de discutii cu Wang intr-o intalnire cu usile inchise la Casa de oaspeti de stat Diaoyutai si la un pranz de lucru, timp in care ce cele doua parti incearca sa mentina progresul in relatiile bilaterale, in pofida unei agende ample si spinoase.

Secretarul de stat american a declarat ca spera ca SUA si China vor face „progrese”, in deschiderea discutiilor cu ministrul chinez de externe Wang Yi, care a subliniat dezacordurile din ce in ce mai mari intre cele doua puteri.

Aflat la a doua sa vizita in China in mai putin de un an, Blinken a spus ca va ridica probleme sensibile in timpul acestor discutii, precum practicile comerciale ale Chinei, sprijinul Beijingului pentru Moscova sau chiar Taiwan.

La randul sau, ministrul chinez de externe Wang Yi a subliniat ca relatiile dintre cele doua puteri „incep sa se stabilizeze” in urma unei intalniri intre presedintele american Joe Biden si omologul sau chinez Xi Jinping la San Francisco, in noiembrie. Dar „se dezvolta elemente negative” intre Washington si Beijing, a subliniat Wang Yi.”Relatiile se confrunta cu tot felul de dificultati. Drepturile legitime de dezvoltare ale Chinei au fost oprimate in mod nejustificat, iar interesele noastre fundamentale sunt contestate”, a adaugat el.”Ar trebui China si Statele Unite sa continue sa se miste in directia corecta, cea a stabilitatii, sau sa revina la o spirala descendenta?”, a intrebat el.”Aceasta este o problema majora cu care se confrunta ambele tari si una care ne testeaza sinceritatea si capacitatile.”

In deschiderea intalnirii cu Wang Yi, Antony Blinken a spus ca va fi „foarte clar, foarte direct”, adaugand, de asemenea, ca spera in „progrese in problemele asupra carora presedintii nostri au convenit”.

Cele doua tari ar trebui sa fie „cat mai clare posibil in domeniile in care sunt diferente, cel putin pentru a evita neintelegerile si calculele gresite”, a declarat Blinken.”Aceasta este cu adevarat o responsabilitate comuna pe care o avem nu numai fata de propriul popor, ci si pentru oamenii din intreaga lume”, a insistat el.

Sosit miercuri in China, seful diplomatiei americane a facut o prima oprire la Shanghai si a aterizat la Beijing joi dupa-amiaza.

Pana acum nu a fost anuntata o primire a secretarului de stat american de catre presedintele Xi Jinping. In timpul vizitei anterioare a sefului diplomatiei americane la Beijing, in luna iunie, organizarea unei astfel de primiri a fost insa facuta publica in ultimul moment.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: