Seful diplomatiei europene, Josep Borrell, condamna „cu fermitate” atacurile colonistilor evrei asupra palestinienilor

externe

Josep Borrell, condamna, atacuri, colonisti evrei, palestinieni

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a condamnat „cu fermitate” marti atacurile comise „de colonisti israelieni impotriva palestinienilor” in Cisiordania ocupata, exprimandu-si „profunda ingrijorare” cu privire la acest subiect, relateaza AFP, citata de Agerpres.

In discutiile purtate cu ministrii de Externe ai Arabiei Saudite, Egiptului si Iordaniei, precum si cu secretarul general al Organizatiei Cooperarii Islamice (OCI), Borrell a abordat, de asemenea, „necesitatea urgenta de a restabili orizontul politic si de a relansa procesul de pace, precum si de a realiza o solutionare permanenta si de durata a acestui conflict, pe baza solutiei a doua state”, potrivit unui comunicat.

Purtatorul de cuvant al UE pentru Afaceri Externe, Peter Stano, a declarat, la randul sau, ca situatia din Cisiordania „ar putea scapa de sub orice control” si a avertizat cu privire la „riscul unei escaladari periculoase a conflictului”.

„Israelul are datoria sa protejeze civilii din Cisiordania de violenta colonistilor extremisti, sa-i condamne pe autorii acestor acte si sa se asigure ca fortele de aparare israeliene intervin. Aceasta este o obligatie legala care trebuie indeplinita”, a adaugat el.

Israelul a lansat raiduri si lovituri aeriene intense asupra Gaza din 7 octombrie, cand militanti ai Hamas au atacat localitati si posturi militare israeliene, omorand aproximativ 1.400 de oameni si luand 240 de ostatici.

Bombardamentele israeliene asupra Fasiei Gaza s-au soldat cu peste 8.500 de morti, potrivit Ministerului Sanatatii condus de Hamas.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: