Seful diplomatiei europene solicita ridicarea interdictiei impuse Ucrainei de a folosi arme cu raze lunga de actiune, dupa masivul atac rusesc din 26 august

actualitate

Josep Borrell, interdictie, Ucraina, ridicata, atacuri rusesti

Seful diplomatiei UE, Josep Borrell, a facut un apel la ridicarea restrictiilor privind utilizarea de catre Ucraina a armelor occidentale cu raza lunga de actiune pentru a lovi tinte militare rusesti.

Borrell a pledat anterior pentru ridicarea interdictiei pentru Ucraina, dar a ridicat din nou problema dupa atacul recent al Rusiei din 26 august, in care s-au folosit 127 de rachete si 109 drone impotriva Ucrainei.

Fortele ruse au vizat 15 regiuni, avariind infrastructura civila si energetica. Cel putin sapte persoane au fost ucise, iar 47 au fost ranite, inclusiv patru copii, potrivit Serviciului national de urgenta, citat de Kyiv Independent.

„Rusia si-a intensificat agresiunea cu noi atacuri masive in intreaga Ucraina, vizand infrastructura civila, inclusiv statiile hidroelectrice, si provocand victime”, a scris Borrell pe X.

„Ridicarea restrictiilor privind utilizarea capacitatilor impotriva armatei ruse implicate in agresiunea impotriva Ucrainei, in conformitate cu dreptul international, ar consolida autoapararea ucraineana, ar salva vieti si ar reduce distrugerile in Ucraina”, a adaugat oficialul european.

Seful diplomatiei UE a subliniat, de asemenea, nevoia urgenta a Ucrainei de aparare aeriana suplimentara.

Borrell a declarat ca va discuta despre recentul atac rusesc si despre consolidarea apararii aeriene ucrainene cu ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, si cu ministrii de externe ai UE in cadrul unei reuniuni informale din 29 august.

Kievul sustine de mult timp ca restrictiile privind utilizarea armelor cu raza lunga de actiune ii sufoca efortul de razboi, in timp ce partenerii occidentali considera ca permiterea Ucrainei sa loveasca adanc in teritoriul rus cu armele pe care le furnizeaza ar putea fi un motiv de escaladare a conflictului.

In luna mai, SUA au permis Ucrainei sa utilizeze lansatoare multiple de rachete HIMARS, rachete GMLRS si artilerie impotriva teritoriului rus in apropierea frontierei ucrainene.

Insa SUA si Marea Britanie inca interzic Ucrainei sa foloseasca rachete ATACMS fabricate in SUA si rachete Storm Shadow fabricate in Marea Britanie pentru lovituri in interiorul Rusiei.

Ucraina a respins aceste argumente si a intensificat presiunile pentru ridicarea interdictiei in ultimele saptamani, dupa incursiunea de la Kursk din 6 august.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: