„Seful FBI trebuie sa-si ceara scuze”. Polonia, in CONFLICT cu Washingtonul

externe

FBI

Ministerul de Externe polonez a anuntat duminica ca l-a convocat pe ambasadorul american la Varsovia pentru a protesta impotriva declaratiilor directorului FBI James Comey prin care a acuzat, indirect, Polonia ca poarta o parte din responsabilitate pentru Holocaust, relateaza AFP.

Polonia a reactionat astfel la un articol publicat saptamana trecuta in Washington Post, in care James Comey a afirmat ca ‘in mintea lor, criminalii si complicii lor din Germania, Polonia, Ungaria si multe, multe alte locuri, nu au facut nimic gresit. Ei erau convinsi ca au facut ceea ce era corect, ceea ce trebuia facut’.

‘Ambasadorul Stephen Mull va fi convocat ca urmare a declaratiilor directorului FBI. Acestuia i se va inmana o nota de protest si o cerere pentru a-si prezenta scuze’, a anuntat purtatorul de cuvant al Ministerului polonez al Afacerilor Externe, Marcin Wojciechowski, pe contul sau de Twitter, citat de Agerpres.

La randul sau, presedintele polonez Bronislaw Komorowski si-a exprimat regretul pentru ‘lipsa de cunostinte istorice si, probabil, o doza mare de antipatie personala’ din partea sefului FBI.

‘Acest lucru necesita o reactie din partea statului polonez. Sunt declaratii care insulta nu doar Polonia, ci mai ales miile de polonezi care i-au sprijinit pe evrei’ in timpul celui de-al doilea razboi mondial, a spus el.

Ambasadorul Stephen Mull, care a participat duminica la ceremoniile care au marcat implinirea a 72 de ani de la revolta din ghetoul din Varsovia, a deplans afirmatiile lui James Comey.

‘Sa sugerezi, in orice mod, ca Polonia sau orice alta tara, in afara de Germania nazista, ar fi responsabila pentru Holocaust, este o greseala. Este nociv si jignitor’, a declarat ambasadorul Mull pentru jurnalisti.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: