Seful grupului Wagner despre comparatia cu Rasputin: „Din pacate, eu nu opresc fluxul de sange. Eu ii fac sa sangereze pe dusmanii patriei noastre”

externe

Liderul grupului de mercenari Wagner, Evgheni Prigojin, a comentat comparatiile dintre el si Rasputin, care l-a tratat pe fiul ultimului tar de hemofilie, spunand ca treaba lui nu este sa stopeze sangerarea, ci sa verse sangele inamicilor Rusiei, transmite Reuters.

Ziarul Financial Times a scris in weekend ca influenta lui Prigojin asupra Kremlinului este din ce in ce mai mare, comparand-o cu cea a calugarului ortodox Grigori Rasputin asupra sotiei ultimului tar al Rusiei, Nicolae al II-lea.

Prigojin a recunoscut abia in septembrie anul trecut ca a fondat grupul Wagner, care joaca un rol major in incercarile armatei ruse de a cuceri regiunea Donbas din estul Ucrainei.

„Nu sunt foarte familiarizat cu povestea lui Rasputin, dar, din cate stiu, o calitate importanta a lui Rasputin a fost ca a oprit fluxul de sange al tanarului print prin incantatii”, potrivit serviciului de presa al lui Prigojin, care l-a citat cu referire la articol.

„Din pacate, eu nu opresc fluxul de sange. Eu ii fac sa sangereze pe dusmanii patriei noastre. Si nu prin incantatii, ci prin contact direct cu ei”, a spus Prigojin.

Grupul de mercenari Wagner a fost desfasurat in mai multe tari africane, in general pentru a combate insurgentii. In ultimele luni, Evgheni Prigojin a aparut in clipuri video online in care incearca sa atraga detinuti din inchisorile rusesti sa se alature gruparii sale pentru a lupta in Ucraina.

Financial Times nu este primul care il compara cu Rasputin. Un jurnalist rus a facut aceeasi comparatie anul trecut.

Ziarul a spus ca Prigojin, la fel ca liderul cecen Ramzan Kadirov, un alt sustinator activ al razboiului declansat de Rusia in Ucraina, „s-a pozitionat ca un critic inflacarat al elitelor politice, militare, birocratice si de afaceri care aparent il dezamagesc pe Putin cu abordarea lor incompetenta si fara tragere de inima fata de razboi”.

Prigojin a spus ca aceste comparatii au fost „absolut clare”, iar rolul sau este acela de a-i readuce pe occidentalii aflati in deriva pe drumul cel bun.

„Atunci cand copiii fac prostii, ei incearca sa atraga atentia tatalui lor cu tot felul de siretlicuri neasteptate”, a scris el. „De aceea, tot ceea ce trebuie sa faca americanii este sa vina la tata, sa isi ceara iertare si sa continue sa se comporte normal”.
Rasputin a fost asasinat in 1916 de un grup de nobili rusi care se temeau de influenta sa crescanda asupra familiei tariste.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: