Seful NATO asigura ca este pregatit sa mentina pacea in Kosovo

externe

Jens Stoltenberg, Ucraina, F-16, tinte, Rusia

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a abordat probleme presante privind stabilitatea din Kosovo si conflictul actual din Ucraina intr-un interviu recent acordat ziarului german Welt am Sonntag, relateaza agentia turca de stiri Anadolu.

„Vreau sa precizez ca fortele NATO sunt pregatite sa pastreze pacea in Kosovo”, a declarat el, exprimandu-si profunda ingrijorare cu privire la aceasta situatie, subliniind ca NATO nu va permite o revenire la conflictele violente care au afectat regiunea in anii 1990.

Comentariile sale au subliniat angajamentul NATO de a mentine pacea si securitatea in regiune.

Stoltenberg a subliniat importanta eforturilor diplomatice in rezolvarea problemei Kosovo.

El a cerut ca Serbia si Kosovo sa se intoarca la discutii facilitate de UE, subliniind ca aceasta cale este singurul mijloc viabil pentru a obtine o pace durabila in regiune.

In ceea ce priveste conflictul actual din Ucraina si retorica recenta a Rusiei privind utilizarea armelor nucleare tactice, Stoltenberg a caracterizat amenintarile nucleare ale Rusiei ca fiind „complet iresponsabile”.

Dar a remarcat ca riscul real ca Rusia sa foloseasca arme nucleare ramane scazut.

Stoltenberg a explicat ca Rusia intelege inutilitatea initierii unui razboi nuclear, subliniind ca „un razboi nuclear nu poate fi castigat niciodata si nu ar trebui sa fie initiat niciodata”.

El a reiterat ca NATO continua sa monitorizeze indeaproape activitatile Rusiei si a subliniat eficacitatea descurajarii nucleare in cadrul aliantei in ultimii 75 de ani.

Referindu-se la anticiparea unor atacuri sporite din partea Rusiei asupra infrastructurii energetice a Ucrainei in lunile de iarna, Stoltenberg a subliniat importanta sistemelor de aparare antiaeriana pentru a proteja vietile ucrainenilor.

In comentariile sale privind evolutiile politice din Europa de Est, Stoltenberg a vorbit despre alegerile din Polonia si eforturile de formare a guvernului in Slovacia.

El a mentionat ca Slovacia si Polonia au fost sustinatori de incredere ai Ucrainei, furnizand echipamente militare cruciale, inclusiv avioane de lupta pentru Kiev.

El a dat asigurari ca, indiferent de viitoarele guverne de la Bratislava si Varsovia, aliatii NATO vor continua sa fie uniti in sprijinul Ucrainei.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: