Seful NATO, veste proasta pentru Kremlin. Stoltenberg anunta ca are contacte stranse cu presedintele Serbiei, Aleksandar Vucic

externe

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a afirmat ca alianta militara occidentala este un vechi partener apropiat al Serbiei, relateaza miercuri agentia sarba de presa Tanjug, citata de Agerpres.

Stoltenberg a declarat pentru cotidianul muntenegrean Vijesti ca acest parteneriat se bazeaza pe dialog politic si cooperare practica, respectand pe deplin politica statului sarb de neutralitate militara.

„Dialogul nostru politic se manifesta in diferite feluri. Acesta include contactele mele cu presedintele sarb Aleksandar Vucic si cu alti lideri politici si interactiunile regulate pe care le au asistentul meu adjunct pentru afaceri politice si politica de securitate si seful biroului de legatura al NATO de la Belgrad cu colegi sarbi. Include de asemenea relatii bine stabilite intre comandantul KFOR si seful Statului Major general sarb”, a declarat Stoltenberg.

O astfel de relatie permite un spirit constructiv si respect reciproc, ceea ce trebuie sa continue, a adaugat el.

Referitor la situatia din Kosovo, Stoltenberg a afirmat ca a discutat cu liderii politici de la Pristina si Belgrad despre „tensiunile din nordul Kosovo”.

„Toate partile trebuie sa ramana calme, sa evite actiunile unilaterale si sa se angajeze constructiv in dialogul facilitat de UE. In conformitate cu mandatul dat de ONU, misiunea KFOR urmareste indeaproape situatia si este gata sa intervina in cazul in care stabilitatea este pusa in pericol”, a mai afirmat secretarul general al Aliantei nord-atlantice.

NATO va continua sa ofere sprijin deplin dialogului facilitat de UE, a asigurat Stoltenberg.

Jens Stoltenberg a facut aceste declaratii in contextul in care recent au izbucnit tensiuni intre Pristina si Belgrad, ajungand la apogeu saptamana trecuta, dupa ce Kosovo a declarat ca ii va obliga pe sarbii care traiesc in nord si folosesc la masini numere de inmatriculare sarbesti sa solicite placute eliberate de institutiile din Pristina. Obligatia este in prezent amanata.

Etnicii sarbi reprezinta aproximativ 5% din populatia kosovara, formata in proportie de 90% din etnici albanezi.

In incercarea de a atenua tensiunile, liderii ambelor parti, presedintele sarb Aleksandar Vucic si prim-ministrul kosovar Albin Kurti, se vor intalni la Bruxelles pe 18 august.

Aproximativ 50.000 de sarbi traiesc in nordul Kosovo, dar acestia nu recunosc declaratia sa de independenta din 2008 si mentin legaturi stranse cu Belgradul.

Kosovo este recunoscut de peste 100 de tari, in principal occidentale, dar nu si de state precum Serbia, Rusia sau China.

Pacea fragila din Kosovo este mentinuta de misiunea KFOR a NATO, care are 3.770 de militari.

Mai mult despre: ,

Comentarii: