Seful Pentagonului ajunge miercuri in Romania: „Intarim suveranitatea tarilor care se afla in prima linie a agresiunii ruse”

politica

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, va fi prezent in Romania miercuri, prilej cu care va vorbi despre rolul Romaniei in NATO si in regiunea Marii Negre, a declarat, luni, ministrul interimar al Apararii, Nicolae Ciuca.

„Saptamana aceasta, miercuri, vom primi vizita secretarului Apararii din Statele Unite, seful Pentagonului, ocazie cu care vom releva toate aceste elemente definitorii ale Parteneriatului Strategic”, a afirmat Ciuca.

In context, el a amintit de foaia de parcurs pentru urmatorii zece ani semnata de Guvernele Romaniei si SUA in 2020.

„Toate aceste subiecte pe care le vom avea pe agenda intalnirii vin sa concretizeze rolul pe care tara noastra il joaca in interiorul Aliantei si in regiune si, de asemenea, vin sa identifice elementele reale si facubile”, a aratat Ciuca.

El a subliniat ca vizita este si o confirmare a nevoii de „a continua implicarea solida in ceea ce priveste conceptul NATO pe linia intaririi apararii si descurajarii pe Flancul estic”.

Nicolae Ciuca a participat la lansarea Barometrului de securitate al Romaniei, editia octombrie 2021, care a avut loc la Biblioteca Academiei Romane.

Secretarul american al Apararii, Lloyd Austin, a inceput, duminica, un turneu in regiunea Marii Negre pentru a intari aliantele cu tarile supuse presiunii ruse si pentru a exprima recunostinta SUA pentru contributia lor la razboiul din Afganistan timp de doua decenii, relateaza AFP.

Lloyd Austin se va deplasa in Georgia, Romania si Ucraina, inainte de a participa la summitul ministrilor Apararii ai NATO, care va fi organizat cu prezenta fizica la Bruxelles pe 21 si 22 octombrie, aminteste Agerpres.

„Noi dam asigurari si intarim suveranitatea tarilor care se afla in prima linie a agresiunii ruse”, a declarat presei un inalt responsabil american din domeniul apararii inainte de calatorie.

Seful Pentagonului le va multumi partenerilor sai pentru contributiile lor, precum si pentru pierderile importante pe care le-au suferit in cadrul fortelor coalitiei in Afganistan timp de doua decenii, inainte de retragerea precipitata a SUA in acest an.

„Ne vom arata recunostinta pentru sacrificiile si investitiile partenerilor si aliatilor nostri”, a declarat aceeasi sursa.

Aflate in zona Marii Negre, unde Rusia a incercat sa-si extinda influenta si sa impiedice expansiunea Aliantei Nord-Atlantice, cele trei tari sunt pe orbita NATO, Romania ca membra cu drepturi depline si Georgia si Ucraina ca state partenere.

In Georgia, Austin se va intalni cu prim-ministrul Irakli Garibasvili si ministrul Apararii, Juanser Bursuladze, avand drept obiectiv principal continuarea cooperarii in domeniul apararii, in contextul in care un program de formare de trei ani al armatei americane se incheie in acest an.

Georgia spera ca vizita lui Lloyd Austin sa contribuie la avansarea dosarului sau de aderare la NATO.

Va fi vorba despre un „alt mesaj clar al SUA in favoarea suveranitatii si integritatii teritoriale a Georgiei, a dezvoltarii sale stabile si democratice si a obiectivelor euro-atlantice ale tarii”, a declarat ministrul de Externe, David Zalkaliani.

„Ne asteptam ca reuniunile sa fie axate pe aprofundarea cooperarii noastre, chestiuni de securitate regionala si procesul de integrare a Georgiei in NATO”, a adaugat el.

In Ucraina, Lloyd Austin se va intalni cu presedintele Volodimir Zelenski si ministrul Apararii, Andrii Taran, care s-au deplasat impreuna la Washington la inceputul lui septembrie pentru a-si pleda cauza pe langa presedintele Joe Biden in favoarea aderarii lor la NATO.

In Romania, secretarul american al Apararii se va intalni cu presedintele Klaus Iohannis si ministrul interimar al Apararii Nationale, Nicolae Ciuca, intr-un context de noua criza politica in tara, noteaza AFP.

Lloyd Austin va incheia saptamana la sediul NATO din Bruxelles, unde relatiile cu SUA, deteriorate in timpul precedentei administratii a lui Donald Trump, au primit o noua lovitura luna trecuta, cand Australia a anulat un mega-contract cu Franta pentru a anunta un parteneriat strategic cu SUA si Regatul Unit, provocand o importanta criza diplomatica.

Mai mult despre: ,

Comentarii: