Seful politiei metropolitane din Londra va fi audiat de parlamentari dupa publicarea raportului care a constatat misoginie institutionala, rasism si homofobie in institutie

externe

Seful politiei metropolitane londoneze (Met), Sir Mark Rowley va fi audiat ,miercuri, de parlamentari si primarie, dupa ce un raport a constatat rasism institutional, misoginie si homofobie in cadrul institutiei, potrivit Sky News.

Autoarea raportului privind Met, Baronesa Louise Casey, va fi, de asemenea, audiata astazi de comisia pentru afaceri interne din parlament si de comisia de politie si criminalitate din cadrul primariei din Londra.

Audierile vin in urma publicarii unor detalii cutremuratoare in raportul comandat de Met dupa uciderea in 2021 a lui Sarah Everard de catre politistul Wayne Couzens.

In seara zilei de 3 martie 2021, Sarah Everard, in varsta de 33 de ani, a fost rapita in sudul Londrei, Anglia, in timp ce se indrepta spre casa. Ea a fost oprita de politistul Wayne Couzens, care s-a identificat ca ofiter de politie, a incatusat-o si a bagat-o in masina. Politistul a dus-o in apropiere de Dover, unde a violat-o si a sugrumat-o, inainte de a-i arde cadavrul si de a-i arunca ramasitele intr-un iaz din apropiere.

Pe 9 martie 2021, Couzens a fost arestata in Deal, Kent, mai intai sub suspiciunea de rapire a lui Everard si mai tarziu sub suspiciunea de ucidere. Ramasitele lui Everard au fost descoperite in padurea de langa Ashford, Kent, pe 10 martie; in urma identificarii lor, Couzens a fost acuzat de rapirea, viol si ucidere. El si-a recunoscut vina in cele trei capete de acuzare si a primit o condamnare pe viata.

Familiile indoliate dezamagite de Met au facut apeluri puternice la schimbare dupa revizuire.
Baroneasa Doreen Lawrence, al carei fiu Stephen a fost ucis de rasisti in 1993, a spus ca forta este „putrezita pana in maduva”.

Membrii familiilor victimelor ucigasului in serie Stephen Port, care a fost lasat liber sa ucida trei barbati dupa ce politia a esuat in investigarea mortii primei sale victime, au cerut o ancheta publica pentru a intelege „cum si de ce aceasta forta dezamageste atat de mult oamenii”.

Avocatul care reprezinta familia lui Chris Kaba, care a fost impuscat de politie, a spus ca raportul reflecta experientele multor oameni, care „deseori trebuie sa se lupte cu ghearele si cu dintii” pentru a obtine informatii.

Potrivit raportului, o politista a fost „violata in mod repetat” de un coleg, s-a urinat pe personal in timpul unor „ritualuri de initiere” si cazuri de viol au fost retrase din cauza unui congelator stricat.

Politista care a suferit abuzuri domestice si sexuale din partea unui coleg a incercat sa-si ia viata dupa ce cazul ei a fost pasat intre sase anchetatori diferiti intr-un an. Dupa doi ani, nu s-a luat nicio masura.

Raportul baronesei Casey enumera o serie de scandaluri care „au afectat reputatia Met si au pus la indoiala cultura si standardele sale”. Acestea au inclus:

• Rapirea, violul si uciderea lui Sarah Everard de catre ofiterul Wayne Couzens in martie 2021;

• Gestionarea de catre Met a unui priveghi public organizat dupa uciderea lui Everard;

• Un raport independent, publicat in iunie 2021, despre uciderea cu toporul din 1987 a lui Daniel Morgan, care a constatat coruptie institutionala in Met;

• O ancheta din decembrie 2021 privind victimele criminalului in serie Stephen Port a constatat ca esecurile fundamentale ale Met „probabil” au contribuit la trei din cele patru decese;

• Incarcerarea in decembrie 2021 a doi ofiteri Met pentru ca au facut si au distribuit fotografii cu doua femei ucise, Bibaa Henry si Nicole Smallman;

• Un raport de supraveghere a politiei din februarie anul trecut, care a identificat misoginie, hartuire si agresiune, inclusiv mesaje rasiste, sexiste si homofobe, in randul ofiterilor din sectia de politie Charing Cross intre 2016 si 2018;

• Un raport privind protectia copiilor din martie 2022, care a dezvaluit ca o eleva de culoare, in varsta de 15 ani a fost perchezitionata pana la piele de politie dupa ce a fost suspectata in mod gresit ca detinea canabis;

• Arestarea, in februarie, a ofiterului de politie David Carrick, care a recunoscut 49 de acuzatii, inclusiv 24 de acuzatii de viol, impotriva a 12 femei.

O politista care a spus ca a fost agresata sexual de un ofiter de rang inalt de sex masculin de mai multe ori a fost etichetata drept mincinoasa si instigatoare.

Un alt ofiter care s-a ocupat de un caz de abuz domestic nu a inregistrat niciuna dintre dovezile pe care femeia le-a dat cu privire la cazul ei, ceea ce inseamna ca agresorul ei nu va fi pedepsit.

Un ofiter de politie gay a spus ca a fost tinta unei „campanii sustinute de homofobie din interiorul Met”, in timp ce o politista de culoare s-a gandit sa demisioneze dupa ce un coleg a numit o femeie alba care cumpara droguri de la un barbat de culoare „iubitoare de *****” si „tarfa”.

Baroneasa Casey a concluzionat ca Met are nevoie de o „reforma completa” si ar putea fi necesar sa fie impartit in organizatii mai mici.

Sir Mark Rowley a spus ca este „jenat” de raport, dar a spus ca nu ar descrie Met ca fiind „rasista institutional”.

El a declarat pentru Sky News ca in Met sunt „indivizi toxici”, iar forta are „preocupari cu privire la comportamentul lor de pradatori”.

Intre timp, comisarii de politie si criminalitate (PCC) din afara Londrei au declarat ca vor pune in aplicare reforme si vor trage propriile forte la raspundere dupa evaluarea lui Casey.

Mai multi comisari au recunoscut, marti, ca revizuirea va afecta increderea publicului in politie.

„Cand MET stranuta, toate celelalte forte de ordine racesc din cauza amplorii si impactului sau in presa si in perceptia publicului”, a declarat comisarul Katy Bourne din Sussex.

Bourne a numit raportul Casey un „moment crucial” pentru Met si pentru toate fortele de politie britanice ale caror fundatii s-au „clatinat si au fost subminate”.

„Publicul deja nu mai avea incredere in fortele de politie, iar publicarea raportului Casey ar putea scufunda scufunde pentru anii urmatori”, a continuat ea.

O investigatie Sky News a gasit dovezi de misoginie la politia din Humberside, dupa ce o politista a fost persecutata dupa ce a raportat ca a fost abuzata sexual de catre un coleg.

Sally, care nu este numele ei adevarat, a spus ca orice recrut de sex feminin este considerat „carne proaspata”, iar despre ofiterii seniori de sex feminin se spune ca au ajuns in pozitii importante „pentru ca s-au culcat cu cine trebuie”.

Ea a spus ca a fost sedusa de un ofiter superior si s-a trezit intr-o relatie controlata, violenta sexual. Cand a facut plangere, colegii ei i-au luat partea ofiterului superior.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: