Seful securitatii cibernetice din Ucraina, ucis de Rusia in bombardamentele din Kiev: „Era o persoana minunata, profesionist si patriot”

externe

Seful securitatii cibernetice din Ucraina, Yuri Zaskoka, a fost ucis in bombardamentele de luni asupra Kievului, a anuntat Anton Gerashchenko, consilier in Ministerul de Interne de la Kiev.

„Lovitura de astazi de la Kiev i-a luat viata lui Yuri Zaskoka, 41 de ani – seful departamentului de securitate cibernetica din cadrul Politiei Nationale din Kiev. Il cunosteam, era o persoana minunata, profesionist si patriot. Yuri se indrepta cu masina spre serviciu cand a fost ucis de Rusia”, a anuntat consilierul MAI ucrainean.

Presedintele american Joe Biden a „condamnat ferm” luni valul de bombardamente rusesti in Ucraina, dovada a „brutalitatii absolute” a omologului sau rus Vladimir Putin, soldate cu cel putin 11 morti si 89 de raniti in toata tara, potrivit AFP.

„Aceste atacuri au ucis si ranit civili si au distrus tinte nemilitare”, a denuntat liderul democrat, asigurand ca acestea nu vor face decat sa intareasca sprijinul american pentru Ucraina si ca SUA vor continua „sa impuna Rusiei sa plateasca scump pentru agresiunea sa”.

Potrivit autoritatilor ucrainene, armata rusa a lansat luni 83 de rachete, dintre care aproximativ jumatate au putut fi interceptate. Infrastructuri energetice, dar si tinte civile, intre care un teren de joaca pentru copii, au fost lovite.

Presedintele rus Vladimir Putin si-a justificat bombardamentele „masive”, denuntand atacul „terorist” al Ucrainei impotriva podului care leaga teritoriul rus de Crimeea, peninsula anexata de Moscova in 2014.

Aceste lovituri sangeroase, de o amploare inegalata, intervin de altfel intr-un context al unor dificultati militare pentru Moscova, ale carei forte au fost obligate sa se retraga recent in fata contraofensivei Kievului in estul si sudul Ucrainei, noteaza France Presse.

„Putin este disperat din cauza infrangerilor pe campul de lupta si utilizeaza terorismul rachetelor pentru a incerca sa schimbe ritmul razboiului in favoarea sa”, a denuntat ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba pe Twitter.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: