Seful Securitatii talibane: „Toti afganii ar trebui sa se simta in siguranta sub conducerea talibanilor. Noi nu avem dusmanie fata de nimeni”. Interviu cu Haqqani, pe capul caruia SUA au pus o recompensa de 5 milioane de dolari

externe

Khalil Ur-Rahman Haqqani, o figura de frunte a talibanilor, in prezent responsabil cu securitatea la Kabul, sustine intr-un interviu pentru Al Jazeera ca „toti afganii” ar trebui sa se simta in siguranta sub emiratul lor islamic si ca a fost acordata o „amnistie generala” in cele 34 de provincii ale natiunii. Insa pe retelele de socializare apar imagini in care talibanii bat cu salbaticie oameni pe strazile din Kabul.

Haqqani a declarat ca talibanii lucreaza pentru a restabili ordinea si siguranta intr-o natiune care a cunoscut mai mult de patru decenii de razboi. „Daca putem invinge superputerile, cu siguranta putem oferi siguranta poporului afgan”, a sustinut Haqqani.

Multi afgani sunt sceptici cu privire la faptul ca un lider al retelei Haqqani, cunoscuta ca fiind cea mai brutala si violenta grupare asociata cu talibanii, va aduce securitate in Afganistan dupa 40 de ani de razboi si violenta – mai ales ca rapoartele privind perchezitiile din casa in casa si violentele comise de talibani continua sa apara, inclusiv in Kabul.

Haqqani este in continuare etichetat drept „terorist global” de catre Statele Unite, o recompensa de 5 milioane de dolari fiind pusa pe numele sau de catre Departamentul Trezoreriei SUA in februarie 2011. El a ramas si pe lista de teroristi a Natiunilor Unite.

Declaratia lui Haqqani vine, de asemenea, in contextul in care mii de persoane continua sa incerce sa intre pe Aeroportul International Hamid Karzai din Kabul, unde talibanii incearca sa impiedice intrarea in incinta a multimilor care incearca cu disperare sa fuga din tara. Iata cum se comporta talibanii, imaginile fiind transmise de corespondenul CNN, Clarissa Ward.

Cu toate acestea, Haqqani a insistat ca oamenii nu ar trebui sa se teama de talibani.

„Ostilitatea noastra a fost fata de ocupatie. A existat o superputere care a venit din exterior pentru a ne diviza. Ne-au impus un razboi. Noi nu avem dusmanie fata de nimeni, suntem cu totii afgani”, a declarat el.

Liderii talibani au incercat sa-si prezinte o fata mai moderata de la capturarea Kabulului, duminica trecuta, si au inceput discutiile pentru formarea unui guvern.

Haqqani indica intalnirile recente cu fostul presedinte Karzai, precum si cu Abdullah Abdullah, membru al rezistentei impotriva dominatiei initiale a talibanilor in anii 1990, si Gul Agha Sherzai, fostul ministru al frontierelor si afacerilor tribale, ca dovada ca gruparea este dispusa sa ii imbratiseze pe toti afganii.

„Karzai a fost in conflict cu noi timp de 13 ani, dar, in cele din urma, l-am asigurat chiar si pe el de siguranta sa”, a declarat Haqqani, referindu-se la anii pe care Karzai i-a petrecut in fruntea guvernului afgan sprijinit de Occident, pe care talibanii l-au numit adesea o administratie „marioneta”.

Pentru a demonstra ca talibanii isi respecta promisiunile de amnistie, Haqqani a povestit pentru Al Jazeera o intamplare din ultimele sale interactiuni cu fostul consilier pentru securitate nationala al guvernului Ghani, Hamdullah Mohib.

„Vorbeam cu Mohib, i-am spus sa nu plece, ca el si presedintele Ghani vor fi in siguranta. I-am spus ‘Va vom asigura securitatea'”, a declarat Haqqani despre cetateanul britanic care ar fi fugit impreuna cu fostul presedinte.

In declaratiile postate pe pagina sa de Facebook, Ghani a spus ca a fugit pentru a evita varsarea de sange si pentru a-si salva viata, sustinand ca securitatea sa l-a avertizat cu privire la o amenintare credibila de a-l ucide daca ar fi ramas in tara.

Haqqani neaga aceasta afirmatie.

„Toti acei oameni care au parasit aceasta tara, ii vom asigura de siguranta lor. Sunteti cu totii bineveniti inapoi in Afganistan”, a declarat el.

Dar pentru milioane de afgani, cuvintele lui Haqqani si ale purtatorului de cuvant al talibanilor, Zabihullah Mujahid, nu sunt suficiente pentru a-i vedea revenind pe strazile din Kabul. In intreaga capitala, supermarketurile raman inchise, magazinele au putini clienti, iar restaurantele populare, cafenelele si barurile de shisha se lupta sa se descurce cu doar o parte din clientela lor de altadata.

Patricia Gossman, director asociat pentru Asia al Human Rights Watch, spune ca, prea des, referirile la securitate si ordine pot deschide calea catre un stat politienesc.

„Legea si ordinea nu sunt acelasi lucru cu statul de drept. Ceea ce trebuie sa vedem este daca vor face ceva cu perchezitiile la domiciliile jurnalistilor si activistilor si cu responsabilitatea pentru uciderea fostilor membri ai guvernului si a lucratorilor din mass-media”, a declarat Gossman pentru Al Jazeera.

Haqqani a mai declarat ca talibanii depun eforturi pentru a incerca sa ii impiedice pe alti afgani sa fuga. El spune ca „intreaga lume” incearca sa „pacaleasca” poporul afgan cu afirmatii potrivit carora talibanii vor reveni in cele din urma la regimul strict si brutal din anii 1990, lucru pe care el il neaga vehement.

Acesta este motivul pentru care, a spus el, oamenii se duc la aeroport, „unde sunt tratati cu rusine”.

El spune ca oamenii educati care fug ar trebui sa munceasca pentru a-si servi tara, in loc sa mearga la aeroport, unde se vor confrunta cu violenta, umilinta si „rusinea”.

„Nu putem construi Afganistanul din exterior”, le-a spus el celor care fie asteapta sa plece, fie au plecat deja.

De asemenea, el s-a referit la ultimii 20 de ani de interventie straina, in care au venit straini si afgani din strainatate pentru a lucra in tara: „Strainii nu pot construi natiunea pentru noi. Tot ce au facut a fost sa o distruga”.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: