Seful spionajului de la Moscova: „Ucraina va deveni al doilea Vietnam pentru SUA”

externe

Seful Serviciul de Informatii Externe al Rusiei (SVR) a atentionat joi Statele Unite ca sprijinul occidental pentru Ucraina va transforma conflictul intr-un „al doilea Vietnam”, a carui umbra va plana ani la rand asupra Washingtonului, a consemnat Reuters.

Invazia rusa din februarie 2022 din Ucraina, reaminteste Reuters, a declansat un razboi soldat cu sute de mii de morti sau raniti, devenind cea mai mare confruntare dintre Rusia si Occident din ultimele sase decenii. Chiar daca Occidentul a oferit Ucrainei peste 246 miliarde de dolari sub forma de ajutor si arme, contraofensiva ucraineana a esuat, iar Rusia continua sa controleze aproape o cincime din teritorul ucrainean, adauga agentia de presa.

„Ucraina se va transforma intr-o ‘gaura neagra’ care va absorbi tot mai multe resurse si tot mai multi oameni”, a scris directorul SVR, Serghei Naraskin, intr-un articol publicat in oficiosul agentiei.

„In cele din urma, SUA risca sa creeze un ‘al doilea Vietnam’ al lor, iar fiecare noua administratie americana va trebui sa incerce sa gestioneze aceasta situatie”, a apreciat Naraskin.

Presedintele american Joe Biden a avertizat ca o confruntare directa NATO-Rusia ar putea declansa un al treilea razboi mondial si a exclus in mod repetat trimiterea de soldati americani in Ucraina.

Razboiul din Vietnam a fost practic un conflict Est-Vest al Razboiului Rece in care SUA au luptat alaturi de fortele Vietnamului de Sud impotriva Nordului sustinut de puterile comuniste China si URSS. Razboiul, soldat cu milioane de morti, s-a incheiat in 1975 cu victoria Vietnamului de Nord si o infrangere dezonoranta pentru SUA, care au pierdut peste 58.000 de combatanti si unde a luat nastere o puternica miscare anti-razboi.

Miercuri, Joe Biden a pledat pe langa republicanii din Congres sa accepte o noua infuzie de ajutor militar pentru Ucraina.

„Daca Putin ia Ucraina, nu se va opri acolo”, a spus Biden, estimand ca Putin va continua cu un atac asupra unui aliat din NATO.

Atunci, a adaugat Biden, „vom avea ceva ce nu cautam sa avem si nu avem astazi: soldati americani luptand cu soldati rusi”.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: