Seful spionajului german spera ca SUA „vor fi in curand din nou alaturi de noi”: „Am vazut operatiuni ruse hibride de influenta… intr-un mod fara precedent in trecutul recent”

externe

Vladimir Putin, atac, tarile NATO, servicii secrete germane, invazie, Ucraina

Seful Serviciului de Informatii Externe al Germaniei (BND) a declarat pentru DW ca este increzator ca schimbul de informatii cu Statele Unite va continua, in ciuda unei schimbari a cursului politicii externe la Washington.

In prima sa declaratie publica de la inceperea mandatului presedintelui Donald Trump, Bruno Kahl a spus ca protejarea Ucrainei de Rusia este un lucru pe care Occidentul „trebuie sa-l realizeze impreuna”.

„Speram foarte mult ca americanii vor fi in curand alaturi de noi pentru a ajuta la protejarea Ucrainei de agresiunea care vine din est”, a spus el.

Reactionand la stirea ca Statele Unite au restrictionat partajarea informatiilor militare cu Ucraina, Kahl a spus ca BND isi dubleaza acum eforturile de a lucra cu alte servicii de informatii ale UE „pentru a vedea ce putem face pentru a mentine Ucraina cat mai informata posibil si pentru a o echipa astfel incat sa se poata apara singura”.

El a avertizat ca tipul de incheiere rapida a razboiului pe care il cauta Trump „ar permite rusilor sa-si concentreze energia impotriva Europei”.

„Am vazut operatiuni hibride de influenta, inclusiv in timpul alegerilor care au avut loc in Europa, pana la acte de sabotaj… intr-un mod fara precedent in trecutul recent”, a spus el.

Kahl a facut referire la avertismentul sau anterior ca Rusia ar putea incerca sa testeze „fiabilitatea articolului 5 al NATO”, clauza de aparare colectiva care sta la baza functionarii aliantei.

„Speram foarte mult ca nu ne vom confrunta cu dilema testarii. Dar trebuie sa presupunem ca Rusia vrea sa puna la incercare unitatea Occidentului”, a spus el.

Seful serviciului secret a continuat spunand ca adoptarea unei abordari diferite de catre administratia Trump a aproape fiecarui conflict inseamna ca preocuparile cu privire la securitatea internationala sunt „in crestere, mai degraba decat in ​​scadere”, in special pe masura ce Rusia accelereaza sa spioneze Europa si statele membre NATO.

Kahl a respins ideea ca o pozitie mai prietenoasa cu Rusia in cadrul Casei Albe ar insemna ca Germania va inceta sa mai schimbe informatii despre Rusia cu Statele Unite.

Kahl a subliniat ca partajarea informatiilor a fost, de asemenea, cheia pentru evitarea amenintarilor din partea terorismului international. Comentariile lui Kahl au intarit observatiile altor experti conform carora atacurile asupra SUA din 11 septembrie 2001 au fost partial din cauza unei defectiuni a partajarii informatiilor – atat intre agentiile americane, cat si la nivel international.

„Nici o tara nu poate lupta singura impotriva tuturor amenintarilor”, a spus el. „Si de aceea prietenii nostri de pe cealalta parte a Atlanticului sunt foarte dependenti de informatiile noastre, la fel cum suntem noi de ale lor”, a continuat Kahl.

Capacitatea terorismului international de a „exporta inca o data teroarea in Europa prin principalii sai jucatori, cum ar fi IS si al-Qaeda” nu s-a diminuat, a spus el.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: