Seful statului major al SUA: „Ucrainenii au lovit peste 400 de tinte cu HIMARS si au avut un efect devastator”

externe

Ucraina a lovit peste 400 de tinte rusesti cu sistemele de rachete HIMARS furnizate de SUA, a declarat joi, la baza aeriana Ramstein din Germania, seful statului major interarme al SUA, generalul Mark Milley, relateaza Reuters, citata de Agerpres.

„Vedem castiguri reale si masurabile in Ucraina in urma utilizarii acestor sisteme. De exemplu, ucrainenii au lovit peste 400 de tinte cu HIMARS si au avut un efect devastator”, le-a spus el jurnalistilor la baza aeriana din sudul Germaniei, dupa o intalnire cu zeci de ministri ai apararii din state aliate SUA in cadrul careia a discutat despre sprijinul care poate fi acordat Kievului pe termen lung pentru a contracara invazia rusa.

Progresul contraofensivei ucrainene impotriva trupelor rusesti este „regulat”, si-a exprimat satisfactia seful statului major american interarme. „Nu cred ca s-au intins prea mult”, a adaugat gen. Mark Milley.

El a avertizat totusi ca este „inca prea devreme” pentru a evalua cu claritate situatia din teren.

Citeste si: SUA, inca 675 de milioane dolari pentru inarmarea Ucrainei. Reuniune larga la baza Ramstein din Germania: „Trebuie sa-i sustinem pe bravii aparatori ai Ucrainei pe termen lung”

Si secretarul de stat american Antony Blinken a salutat joi, la Kiev, „progresele clare si reale” ale contraofensivei armatei ucrainene care vizeaza teritoriile controlate de fortele ruse, relateaza AFP.

„Este inca foarte devreme, insa observam progrese clare si reale pe teren, in special in zona din jurul Hersonului (sud), dar si evolutii interesante in est, in Donbas”, a declarat Blinken, care a sosit joi intr-o vizita surpriza in Ucraina pentru a anunta o noua transa de ajutor militar american pentru Ucraina.

„Suntem mandri ca sprijinul nostru si sprijinul atator alte tari ajuta ucrainenii sa faca ceea ce fac ei – sa actioneze pentru eliberarea teritoriilor pe care Rusia le-a ocupat in aceasta agresiune”, a adaugat seful diplomatiei americane.

„In cele din urma, ceea ce face diferenta este ca aceasta este patria ucrainenilor, nu patria rusilor”, a mai spus oficialul american.

Mai mult despre: ,

Comentarii: