news

Seful Statului Major cere introducerea unui serviciu militar voluntar: „Sa ne adresam celor care doresc sa invete sa traga cu arma, sa orienteze intr-un mediu dificil, sa supravietuiasca intr-un mediu dificil”. Reactia premierului Ciolacu

Seful Statului Major al Apararii, generalul Gheorghita Vlad, a declarat intr-un interviu pentru Europa Libera ca doreste introducerea unui serviciu militar voluntar, care vizeaza tinerii intre 18 si 35 de ani, care doresc sa imbrace haina militara. El a mentionat ca trebuie gasite instrumentele necesae pentru a avea o populatie pregatita.

”Printre altele, ne dorim sa introducem un serviciu militar in termen, voluntar.

Adica vizam segmentul de varsta intre 18 si 35 de ani, indiferent de sex, nationalitate, credinte religioase, tineri care doresc sa imbrace haina militara. Sa platim acest serviciu si sa ii pregatim dupa principiile de baza de ducere a razboiului.

(…) Este un moment T0 in care toate natiunile europene trebuie sa se gandeasca la pregatirea populatiei si nu vreau sa dau un mesaj alarmist, dar este o realitate in care traim”, a argumentat el.

„Va dau exemplul Suediei. Au chestionat 40.000 de tineri si s-au inscris in acest program 8.000 de tineri.

Un sistem similar trebuie sa adopte si Romania. Sa ne adresam celor care doresc sa invete sa traga cu arma, sa orienteze intr-un mediu dificil, sa supravietuiasca intr-un mediu dificil, sa stie sa se protejeze impotriva armelor chimice, sa-si faca o decontaminare personala. Sunt foarte multe lucruri care pot fi invatate si achiesate de doritori”, a mai explicat Gheorghita.

Un proiect de lege in acest sens este deja in circuitul parlamentar.

„Este depus in cele doua Camere (n.r. Senat si Camera Deputatilor), la Comisiile de Aparare. La Parlament, si la Camera Deputatilor, si la Senat. Eu cred ca, dupa ce se trece de acest val de alegeri consecutive, va fi luat in discutie cu prioritate”, a adaugat generalul.

„In momentul de fata, avem in jur de 80.000 de militari profesionisti. Nivelul de ambitie si consider eu ca efectivul suficient pentru o armata profesionista in Romania ar fi undeva in jur de 120.000, ati vazut ca si ministrul Apararii Nationale a lansat aceasta informatie. Avem in evidente un numar de rezervisti, n-as vrea sa intru in detalii tehnice, cum am spus”, a mai detaliat generalul.

Premierul Marcel Ciolacu a fost intrebat, joi, cum comenteaza afirmatiile generalului Vlad Gheorghita.

”Asta este rostul sefului de Stat Major. Eu va spun ce am spus acum cateva zile: Romania nu are niciun risc sa fie angajata in vreun razboi. Romania nu a fost niciodata mai sigura din acest punct de vedere”, a aratat Ciolacu.

Seful Executivului a precizat ca astazi, faptul ca facem parte din NATO e un lucru foarte important.

”Vedeti ce desfasurare de forte si de militari din toata Europa si mai ales din Statele Unite ale Americii sunt pe teritoriul Romaniei, politie aeriana, deci haideti sa stam linistiti ca Romania nu va intra in niciun razboi. Chiar daca este an electoral, cred ca trebuie sa fie o linie rosie cu anumite lucruri cu care ne jucam si cu care nu ne jucam”, a mai spus premierul.

 

Urmareste-ne si pe:
Lavinia Popa

Share
Published by
Lavinia Popa

Recent Posts

Belgia va transfera 30 de avioane F-16 Ucrainei, primul va ajunge in curand. Cele doua state au semnat un acord de securitate

Ministrul Afacerilor Externe al Belgiei, Aja Lyabib, a declarat ca tara sa va livra Ucrainei…

8 ore ago

Parlamentul georgian anuleaza vetoul presedintei in privinta legii „influentei straine”

Parlamentul Georgiei a votat pentru a trece peste vetoul prezidential privind controversata lege a „influentei…

8 ore ago

Japonia: Un robot va incerca in curand sa recupereze combustibil nuclear topit din reactorul distrus de la Fukushima

Operatorul centralei nucleare Fukushima Daiichi, din Japonia, distrusa in urma cutremurului urmat de tsunami din…

8 ore ago