Seful UDMR ii da de gol pe Tariceanu si Dragnea. Erau gata sa accepte orice: „Au dorit sa negocieze si in privinta punctelor sensibile”. Arad, Brasov, Timisoara au fost pe agenda

politica

Intr-un interviu pentru publicatia in limba maghiara Kronika, liderul UDMR a dezvaluit modul in care au decurs negocierile cu Liviu Dragnea si Calin Popescu Tariceanu pentru voturile UDMR la motiune. 

„Liderii partidelor din coalitia de guvernare au dat dovada de cea mai mare deschidere, fara nicio rezerva, erau dispusi sa negocieze si in privinta punctelor sensibile”, a spus Kelemen Hunor.

Unul dintre acestea a fost ca 15 martie sa devina zi oficiala a comunitatii maghiare, liderii PSD fiind initial de acord cu aceasta propunere.

Hunor a mai adaugat ca liderii PSD-ALDE au cazut de acord ca in localitatile in care sunt minoritati in proportie de 15% sa poata fi utilizata limba materna in institutiile oficiale. Legea ar fi urmata sa prevada ca utilizarea limbii minoritatilor ar fi ramas in aplicare chiar si in conditiile in care proportia acestor minoritati ar fi scazut sub 15%. Liderii UDMR aveau in vedere in principal orasele Timisoara, Arad si Brasov, in care ar fi urmat sa se utilizeze limba maghiara in institutiile publice, iar numele strazilor ar fi fost bilingve.

Presedintele Iohannis a confirmat ca PSD-ALDE si UDMR au negociat pe subiectul autonomiei pe criterii etnice.

„Este natural sa existe astfel de negocieri si chiar daca sunt in aceste zile in Berlin am fost in permanenta informat, si nu e cazul sa apara impresia ca nu stiu ce se petrece in tara. Aceste negocieri in principiu sunt normale. Insa daca ati adus vorba de negocieri stiu ca unele au inceput, pe urma au intrat in sincope. Vreau si pe aceasta cale sa solicit PSD-ului sa-si rezolve problema pe care singur a creat-o. In acelasi timp, atrag atentia PSD-ului sa nu introduca in pachetul de negociere chestiuni care nu trebuie negociate. De exemplu, ma gandesc ca nu trebuie sa se negocieze cu aceasta ocazie vreun fel de autonomie pe criterii etnice. Sunt chestiuni care in Romania nu sunt dorite, sunt chestiuni care nu trebuie negociate sub presiunea unei situatii deosebite”, a declarat seful statului la Berlin, la finalul unui eveniment dedicat aniversarii relatiilor Romania — Germania.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Comentarii: