Seful UDMR s-a rafuit cu Iohannis si in prezenta lui Szijjártó Péter: „O buna parte dintre romani dezaproba declaratiile sefului statului”

politica

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a continuat sa se rafuiasca cu presedintele Iohannis si in timpul conferintei de presa pe care a avut, marti, cu ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter. El a sustinut ca „o buna parte dintre romani dezaproba declaratiile sefului statului”.

„I-am povestit ministrului Szijjártó Péter despre situatia noastra din ultimele 4 saptamani, despre cum am trait in atmosfera din Romania. Multi din politica romaneasca au inceput sa se intreaca in declaratii anti-unguresti, dupa ce seful statului a batjocorit natiunea maghiara, prezentand comunitatea maghiara ca un inamic care ataca integritatea Romaniei.

S-a creat o atmosfera anti-maghiara, politicienii se intrec in declaratii anti-maghiare si sper sa nu devina acesta un maraton pentru ei, sper sa ajungem la sfarsitul acestei situatii. A fost realizat un sondaj de opinie care ne arata ca majoritatea romanilor nu impartasesc viziunea presedintelui Romaniei, si nu considera ca maghiarii sunt inamicii statului.

Faptul ca o buna parte dintre romani dezaproba declaratiile sefului statului este important pentru noi. Putem pasi acum mai departe, dar nu sunt de acord cu opinia celor care ne spun ca politicienii maghiari sa nu mai faca declaratii referitor la aceste probleme. Eu, ca parlamentar in Romania, vorbesc despre ce vreau eu, nu accept instructiuni. Consider ca vom putea pasi mai departe, cu o simpla declaratie de scuze. Stiu, in Romania nu este la moda sa iti ceri scuze, dar pentru toate lucrurile exista cate un inceput”, a declarat presedintele UDMR, Kelemen Hunor.

Ministrul de Externe al Ungariei, Szijjártó Péter, a spus ca Guvernul din Ungaria acorda un sprijin imens minoritatilor din tara sa si ca acest lucru ar trebui sa constituie un model si pentru Guvernul Romaniei.

„De cand suntem la guvernare am crescut de cinci ori sprijinul acordat comunitatilor minoritare din Ungaria. In curand Parlamentul nostru va vota un alt proiect, pentru ca minoritatile sa poata intra in posesia sediilor institutiilor pe care le folosesc. Sper ca acest lucru sa devina o pilda si pentru autoritatile din Romania, pentru a rezolva, de exemplu, cazul liceului din Targu Mures, precum si cazul altor sedii de institutii aflate in folosinta entitatilor mgahiare”, a precizat Szijjártó Péter.

Mai mult despre: ,

Comentarii: