Seful UDMR se plange in America: „S-au incalcat drepturile comunitatii maghiare din Ardeal”

news

Intr-o declaratie pentru agentia maghiara de presa MTI dupa vizita in SUA, presedintele UDMR Kelemen Hunor a spus ca a transmis oficialilor americani cu care s-a intalnit ca in Romania „s-a incalcat dreptul la proprietate, s-a adus atingere drepturilor cultului religios in a dispune de proprietati si a le folosi in scopuri de educatie, respectiv s-au incalcat drepturile comunitatii maghiare din Ardeal”, facand referire la cazul Colegiul „Szekely Miko” din Sfantu Gheorghe, finalizat si cu condamnarea deputatului UDMR Marko Attila. Hunor a spus si ca le-a prezentat oficialilor americani proiectul de autonomie pentru Tinutul Secuiesc.

„Acest episod a fost urmat de o serie de decizii administrative, care arata fara echivoc, ca dupa integrarea euroatlantica Romania s-a relaxat. Nu exista sanctiuni, nu este exclusa din NATO, nu e exclusa din UE si crede ca isi poate permite sa retraga din nou din drepurile castigate”, a spus liderul maghiar, citat de HotNews. El a amintit cu titlu de exemplu sanctiunile aplicate pentru intonarea imnului maghiarilor sau pentru utilizarea steagului Secuiesc.

Kelemen a criticat si faptul ca strategia de securitate publica, lansata de MAI in dezbatere publica, a calificat dezideratele comunitatii maghiare din Transilvania ca fiind sursa de pericol asupra sigurantei publice. Potrivit MTI, citata de Maszol, Kelemen a aratat ca UDMR se teme de faptul ca sub masca statului de drept – in cazul Miko se vorbeste de lupta impotriva coruptiei, in mod nejustificat – se aduce atingere drepturilor minoritatilor etnice si a drepturilor cultelor. Kelemen apreciaza ca „acest lucru este inteles in SUA”.

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, efectueaza o vizita de trei zile in SUA, la invitatia Hungarian Human Rights Foundation (HHRF). El s-a intalnit si cu asistentul secretarului american de stat pentru afaceri europene si euroasiatice, Hoyt Yee.

„Rugam factorii de decizie din SUA sa solicite Romaniei respectarea acestor principii si sa o conduca inapoi pe drumul cel bun. Pentru ca in Romania sunt atenti la ce spune SUA, si datorita parteneriatului strategic”, a spus Kelemen Hunor in interviul pentru MTI. „Nu trebuie sa procedam ca si cum drepturile omului, respectarea drepturilor minoritatilor nationale, a dreptului la proprietate nu fac parte din sfera securitatii, pentru ca unul dintre factorii esentiali ai stabilitatii sociale este ca intre majoritate si minoritate sa nu fie conflicte, sa nu fie tensiuni” – a subliniat Kelemen.

Din partea reprezentantilor Congresului s-a exprimat intentia de a atentiona guvernul SUA, si de ce nu si pe cel roman asupra obligativitatii respectarii acestor valori, scrie MTI, care adauga ca Hunor a solicitat ca Departamentul de Stat al SUA, in raportul anual asupra situatiei drepturilor omului din Romania, sa acorde atentie sporita problemelor de incalcare a drepturilor minoritatii maghiare, asa cum a facut in anul precedent.

„Asta este ceea ce dorim noi de la Romania: ca acasa, traind si ramanand pe pamantul natal, sa ne putem proiecta viitorul ca maghiari. Nu dorim sa luam nimic din ceea ce a nu a fost al nostru si nu dorim sa facem nimic ce ar putea insemna pentru Romania o pierdere”, a declarat Kelemen Hunor.

Legat de autonomia Tinutului Secuiesc, presedintele UDMR a precizat ca „pentru noi este important ca SUA sa cunoasca faptul ca dezideratele noastre sunt legitime si indreptatite, astfel ca SUA sa le si sustina. Dorim ca SUA sa nu creada ca prin aceste deziderate incercam sa lansam miscari secesioniste. De acea este important sa auda de la noi ca ceea ce solicitam noi este o practica obisnuita in Europa, un exemplu in acest sens fiind modelul Tirolului de Sud”.

La intalnirea cu Hoyt Yee, adjunctul asistentului secretarului de stat american pentru afaceri europene si eurasiatice, Kelemen Hunor a subliniat ca „parteneriatul strategic dintre Romania si SUA nu are doar conotatii de politici de securitate, ci trebuie sa se extinda si asupra respectarii si aplicarii drepturilor omului si a minoritatilor nationale, asupra intaririi institutiilor democratice. De aceea, credem ca SUA trebuie sa manifest o atentie sporita si prioritara asupra a ceea ce se intampla in Romania”.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: