Sefului Biroului Vamal de Frontiera Iasi si alti functionari din subordinea sa, retinuti 24 de ore pentru luare de mita / „Taxa” de 300 de dolari pentru fiecare autocamion care intra in vama

actualitate

Procurorii din cadrul Directiei Nationale Anticoruptie – Serviciul teritorial Iasi au dispus punerea in miscare a actiunii penale si retinerea pentru 24 de ore, incepand cu data de 23 noiembrie, a sefului Biroului Vamal de Frontiera Iasi si a altor functionari din subordinea sa.

Potrivit unui comunicat de presa, Danut Bolohan, sef al Biroului Vamal de Frontiera Iasi, este retinut pentru cinci infractiuni de luare de mita, din care trei in forma continuata, iar Simona Andreica, functionar vamal in cadrul aceluiasi birou vamal, a fost retinuta pentru complicitate la luare de mita. Un alt functional vamal din cadrul Biroului Vamal de Frontiera Iasi retinut pentru dare de mita in forma continuata este Cristian Timofte.

In acelasi dosar a fost retinut si administratorul unei societati comerciale care a dat mita.

Totodata, a mai fost dispus controlul judiciar pe o durata de 60 de zile, timp in care are interdictia de a-si exercita functia, fata de Cristian Leonard Tirnoveanu, un alt functionar vamal in cadrul Biroului Vamal de Frontiera Iasi. Si el este acuzat de savarsirea infractiunii de dare de mita, in forma continuata.

In ordonantele procurorilor se arata ca, in cauza, exista date si probe care contureaza faptul ca in perioada ianuarie 2022 si pana acum, functionari din cadrul Biroului Vamal de Frontiera din municipiul Iasi (vama interna), in schimbul primirii unor sume de bani, si-ar fi indeplinit in mod defectuos atributiile de serviciu pentru a favoriza o serie de societati comerciale care importa produse textile din Turcia.

„Prin intermediul acestor societati comerciale ar fi fost importate articole de vestimentatie, imbracaminte si incaltaminte tip sport si parfumuri contrafacute, bunurile fiind transportate cu autocamioanele inmatriculate pe numele societatilor comerciale respective, precum si cu autovehicule tip cap tractor si semiremorca inmatriculate in Turcia, Polonia sau Slovacia. Prin modul de actiune, functionarii vamali ar fi creat conditiile in care administratorii societatilor comerciale sa eludeze plata taxelor vamale in sensul in care, valorile declarate in vama sa fie mai mici decat cele reale, iar controlul marfurilor importate sa fie formal sau inexistent. Controlul se facea doar pe documente, fara verificarea efectiva a marfurilor”, spun procurorii DNA prin intermediul unui comunicat de presa.

Conform aceleiasi surse, ar fi existat situatii in care erau prezentate documente comerciale/vamale de import, respectiv facturi externe (invoice-uri), false atat sub aspectul naturii bunurilor importate pentru a disimula faptul ca produsele respective sunt contrafacute, cat si sub aspectul pretului declarat in vama (pentru a se diminua valoarea taxelor vamale ce trebuie platite de catre importator).

Marfurile astfel importate ar fi fost valorificate in centre comerciale sau magazine de profil din judetele Iasi, Suceava, Botosani, Ilfov, Sibiu, Arad, Ialomita si municipiul Bucuresti. „Taxa” ce ar fi fost ceruta pentru fiecare autocamion intrat in vama ar fi fost de aproximativ 300 de USD.

Se estimeaza un prejudiciu de 58 de milioane de lei la bugetul de stat provenit din neplata corespunzatoare a taxelor vamale.

„Concret, in contextul mentionat mai sus, inculpatul Bolohan Danut, in calitatea mentionata mai sus, beneficiind si de ajutorul inculpatei Andreica Simona, ar fi pretins si primit de la mai multi oameni de afaceri, printre care si cel retinut in prezenta cauza, suma totala de 24.500 USD. De asemenea, inculpatul Bolohan Danut, in aceeasi calitate, ar fi pretins si primit de la doi subalterni, inculpatii Timofte Cristian si Tirnovanu Cristinel-Leonard, foloase patrimoniale constand in sume de bani si alte produse, pentru a fi programati de serviciu in intervalele orare in care in vama ajungeau mijloacele de transport ce apartineau societatilor comerciale cercetate in prezenta cauza”, spun procurorii anticoruptie.

In cauza se desfasoara acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

De asemenea, Bolohan Danut, Andreica Simona, Timofte Cristian si omul de afaceri urmeaza sa fie prezentati Tribunalului Iasi cu propunere de arestare preventiva pentru 30 de zile.

Comentarii: