Seism de proportii, Toader a iscat o revolta fara precedent. Parchetele din judete se intrunesc pentru a bloca revocarea lui Lazar

news

Parchetele din mai multe judete au convocat adunari generale pentru a lua pozitie fata de solicitarea abuziva de revocare din functie a procurorului general, Augustin Lazar. Procurorii de la Parchetul Covasna au decis deja, in unanimitate, ca Lazar este victima unei „aprecieri discretionare” a unui „om politic, fie el si ministru al justitiei”.

Surse din magistratura au mentionat pentru ziare.com ca au fost deja convocate adunari ale mai multor parchete, printre care: Parchetul de pe langa Tribunalul Arges, Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti, Parchetul de pe langa Judecatoria Brasov, Parchetul de pe langa Tribunalul Constanta, Parchetul de pe langa Tribunalul Brasov, Parchetul de pe langa Curtea de Apel Iasi sau toate parchetele de pe raza Parchetului Curtii de Apel Oradea.

Demersurile au fost initiate de mai multe zeci de procurori din tara.

Adunarea Generala a procurorilor din cadrul Parchetului de pe langa Tribunalul Covasna a decis deja ca sustine in unanimitate comunicatul pe care asociatiile profesionale de magistrati, Asociatia Forumul Judecatorilor din Romania si Asociatia Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor, l-au emis in spatiul public.

„Adunarea generala a procurorilor, in unanimitate a hotarat faptul ca desfasurarea unei proceduri de revocare cu nesocotirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, al carui aviz are caracter consultativ, si fara a oferi un drept la aparare procurorului supus revocarii nu tine seama nici de Rapoartele Comisiei Europene din cadrul MCV, nici de Criteriile de la Copenhaga, procurorii de rang inalt fiind trecuti practic sub controlul exhaustiv si nelimitat al ministrului Justitiei, fiind desconsiderat rolul Consiliului Superior al Magistraturii in gestionarea carierei acestor magistrati. Cat timp un procuror sef poate fi revocat la aprecierea discretionara a unui om politic, fie el si ministru al justitiei, nu mai poate fi vorba de vreo independenta, fiind creata o influenta politica excesiva”, se arata intr-un comunicat de presa al acestui parchet..

Forumul Judecatorilor din Romania si Miscarea pentru Apararea Statutului Procurorilor sustin ca se impune abandonarea acestei proceduri care inl vizeaza pe Augustin Lazar, deoarece Comisia de la Venetia a recomandat ca revocarea procurorilor de rang inalt sa se faca cu avizul obligatoriu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prevedere care ar trebui introdusa in modificarile Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor.

Pana cand acest lucru va fi statuat, „este necesar ca orice procedura de revocare a procurorilor de rang inalt sa fie evitata sau, dupa caz, abandonata”, arata cele doua organizatii intr-un comunicat de presa.

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: