Semnal de alarma sumbru al oamenilor de stiinta: A inceput a sasea extinctie in masa – lumea se confrunta cu o „anihilare biologica”

externe

Lumea se confrunta cu o „anihilare biologica” a speciilor sale animale din cauza „problemelor de mediu globale provocate de om” in ultimele decenii, potrivit concluziilor unui nou studiu, relateaza marti DPA.

Disparitia a miliarde de animale din mii de specii rare sau comune inseamna ca a sasea extinctie in masa este deja in curs si este „mai grava decat se credea”, potrivit studiului publicat in revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS).

„In ultimele cateva decenii, pierderea habitatului, supraexploatarea, organismele invazive, poluarea si, mai recent, problemele climatice, precum si interactiunile dintre acesti factori, au dus la declinuri atat in ceea ce priveste numarul, cat si marimea indivizilor din populatiile speciilor vertebrate rare sau comune”, se mentioneaza in studiul citat de Agerpres.

In ultimele 500 de milioane de ani din istoria Pamantului s-au inregistrat cinci „extinctii in masa”, in timpul carora au disparut 75% din specii.

Ultima dintre aceste extinctii s-a inregistrat in urma cu 66 de milioane de ani, cand 76% din toate speciile de pe planeta, inclusiv dinozaurii, au disparut din cauza activitatii vulcanice, a incalzirii globale si a impactului cu un asteroid.

Studiul a fost efectuat de cercetatori din cadrul Universitatii Stanford si al Universitatii nationale autonome din Mexic. In cadrul cercetarii s-au utilizat mostre din 27.600 de specii vertebrate si o analiza mai detaliata a 177 de specii de mamifere confruntate cu extinctia populatiilor lor intre 1900 si 2015, care au aratat un grad extrem de ridicat al declinului populatiei la vertebrate, chiar si cazul speciilor pentru care nu exista preocupari legate de o eventuala disparitie.

Din cele 27.600 de specii care reprezinta aproape jumatate din speciile vertebrate cunoscute, o treime, respectiv 8.851, au scazut ca numar de indivizi si zona geografica de raspandire, desi nu sunt considerate in prezent in pericol, a descoperit studiul.

Cele 177 de specii de mamifere au pierdut toate 30% sau mai mult din zona geografica de raspandire, in timp ce peste 40% dintre ele au trecut printr-un declin sever al populatiei, de peste 80%.

„Mai multe specii de mamifere care erau relativ in siguranta in urma cu unul sau doua decenii sunt acum in pericol”, mentioneaza studiul, prezentand exemple de declinuri masive ale populatiilor de gheparzi, urangutani, lei, pangolini si girafe.

Studiul noteaza ca o preocupare excesiva pentru extinctia speciilor duce la o „impresie gresita comuna”, aceea ca habitatul Pamantului nu este amenintat in viitorul apropiat, intrand lent intr-un episod de pierdere majora a biodiversitatii.

„Aceasta perceptie trece cu vederea trendurile actuale de declin al populatiilor”, mentioneaza studiul, avertizand ca aceasta criza reprezinta „un asalt inspaimantator asupra fundatiilor civilizatiei umane”.

„Populatiile in scadere si proportiile diminuarilor indica o eroziune masiva antropica a biodiversitatii si serviciilor ecosistemului esentiale pentru civilizatie”, apreciaza cercetatorii.

„Anihilarea biologica care rezulta va avea, in mod evident, consecinte ecologice, economice si sociale”, avertizeaza studiul.

„Omenirea va plati in cele din urma un pret foarte ridicat pentru decimarea singurului ansamblu al vietii pe care il cunoastem in Univers”, adauga textul citat.

Studiul mentioneaza ca „cele mai recente motoare ale cauzelor distrugerii biotice sunt suprapopularea, continua crestere a populatiei si supraconsumul, in special in randul celor bogati”.

Oamenii de stiinta au mai precizat si ca fereastra pentru actiune eficienta este foarte redusa, probabil de doua-trei decenii maxim.

„Toate semnele indica asalturi mai puternice ca niciodata asupra biodiversitatii in urmatoarele doua decenii, ceea ce reprezinta o imagine sumbra a viitorului vietii, inclusiv a vietii umane”, au avertizat ei.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

O noua experienta cu AK-24. Descarca aplicatia Aktual24 din App Store pentru iPhone si din Google Play pentru Android.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: