Semnal de alarma al unui inalt expert NATO: Razboiul NEVAZUT a Rusiei si tarile vulnerabile

externe

Rusia incearca sa provoace demiterea sau demisia Angelei Merkel cu ajutorul unui razboi informational, menit a dezvolta si propaga nemultumirile interne legate de refugiati si imigranti.

Directorul Centrului de Comunicatii Strategie NATO, Janis Sarts, centru cu baza in Riga, aduce in discutie aceste lucruri, spunand ca vorbeste in nume personal si nu ca angajat al Aliantei.

Centrul din capitata Estoniei a fost creat cu mai putin de doi ani in urma, de sapte tari ale NATO, cu scopul de a fi controlata propaganda rusa si elementele razboiului hibrid.

Centrul are printre responsabilitati analizarea legaturilor dintre mass-media si comunitati si, de asemenea, urmareste sa vada cine raspandeste informatie, stiri si cum ajung acestea la public.

„Rusia a creat o retea care poate fi controlata. Poti sa o folosesti, dupa cum am vazut in Germania, in combinatie cu alte elemente de moment, cum ar fi problema refugiatilor. Toate acestea se fac pentru a denatura procesul politic si pntru a-l controla intr-un mod eficient.

Daca ar fi vrut doar sa o sanctioneze pe Angela Merkel pentru ca sustine sanctiunile impotriva lor, asta e OK, dar rusii testeaza si daca se pot folosi de anumite controverse din societatea germana pentru crea un moment prielnic de schimbare politica in tara”, spune Sarts, citat de The Guardian.

El adauga ca s-ar putea urmari finantarea gruparilor extremiste din Europa de catre rusi, indiferent daca acestea sunt de dreapta sau de stanga. „Important este sa fie extremisti si sa fie potriviti ‘pentru uzul rusilor'”, explica expertul.

Sarts arata ca efectul incercarilor efectuate asupra Germaniei a fost neutralizat, pentru ca problema a fost descoperita la timp. Insa el adauga ca alte tari, si in special cele mici, au ochii inchisi in fata razboiului propagandei rusesti.

„Cea mai buna metoda de dezinformare are efect maxim in momentul in care oponentul tau nu observa dezinformarea. Atunci, aceasta este cea mai eficienta metoda. Cred ca exista tari care inca nu au observat sau au ales sa nu observe”, a incheiat Sarts.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: